Életmód

Publikálva november 5th, 2019 | által Hello_Soroksar

Őszi immunerősítés

A nyár végeztével beköszöntött a hűvösebb idő és ezzel együtt a betegségek időszaka is. A köhögés és a torokfájás a leggyakoribb ilyenkor. Még nem állunk át az őszi időjárásra, hajlamosak vagyunk lengébben öltözni, pedig a kora reggeli és esti órák már jóval hűvösebbek. Sajnos sokkal gyakrabban betegszünk meg, ezáltal gyógyszeres kezelésre szorulunk.

Ha szeretnénk elkerülni az orvosi rendelőket és megerősíteni szervezetünket, akkor, ha eddig hanyagoltuk is, el kell kezdeni immunrendszerünk erősítését. A szervezet normál esetben, amíg jó az ellenálló képessége, lelkileg-fizikailag kiegyensúlyozott, nem fogékony a fertőzésekre. A cél ennek az állapotnak a megőrzése, azaz a betegségek elkerülése. Ehhez alapvető fontosságú a megfelelő helyről származó gyümölcsökben, zöldségekben gazdag táplálkozás, a heti többszöri sportolás. Az enyhébb tünetek esetén kiválóan alkalmazhatók a különféle gyógyteák, a hársfa-, bodza-, kamilla- vagy borsmentateákkal nem tudunk hibázni. Sokszor az is segít, ha egy napig ágyban maradunk, kipihenjük magunkat, esetleg ülőfürdőt veszünk. Ilyenkor jól jöhet a kalcium pezsgőtabletta vagy az 1000 mg-os C-vitamin is.

Az egyszerű megfázásnak titulált légúti problémák hátterében azonban gyakran vírusfertőzés áll. Ha a kezdeti enyhe panaszok felerősödnek, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert kialakulhat fül-, hörgő- vagy arcgyulladás is. Ha több napig úrrá lesz rajtunk a levertség, gyengének, erőtlennek érezzük magunkat, esetleg mindez lázzal is jár, akkor valószínűleg csak az antibiotikum segít. Ezt azonban soha ne döntsük el önhatalmúlag, azért, mert valamelyik családtagnál, barátnál, szomszédnál bevált egy gyógyszer, nem biztos, hogy nekünk is az fog segíteni. Bízzuk ezt az orvosra, annál is inkább, mert gyakran a megfelelő készítményt csak receptre tudjuk kiváltani.

Fontos megismerni testünk egyik legfontosabb védelmi bázisát, a bélflórát, amit számtalan apró kis jótékony élőlény alkot. Az immunrendszer erősítése mellett a bélflóra a kórokozókkal szembeni védelemért is felelős.
A bélflóra egyensúlyát nagyon könnyű felborítani, elég egy antibiotikumos kúra vagy egyszerű fájdalomcsillapító szedése. De a cukorban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend, a dohányzás, a nem megfelelő háztartási vegyszerek is pusztítják a jótékony baktériumokat. A legújabb orvosi kutatások szerint a bélben található probiotikumok az agy működésére is hatással vannak. Ezért nagyon fontos, hogy egy antibiotikumos kúra után, amikor nemcsak a betegséget kiváltó kórokozók, hanem számos egészséges baktérium is elpusztul a szervezetben, pótoljuk azokat. Ez lehete akár erjesztett élelmiszerek (joghurt) vagy élő baktériumkultúrát tartalmazó készítmények fogyasztásával. Azok a savanyú tejtermékek pedig, amelyekben élő joghurtkultúra is van, további előnyökkel szolgálják egészségünket. A legújabb kutatások megerősítették: a joghurtfogyasztás csökkenti egyes betegségek (például a vastagbéldaganat) kialakulásának kockázatát, megszabadítja a szervezetet a mérgező anyagoktól és egyensúlyban tartja a bélflórát. Ezenkívül erősíti az immunrendszerünket és csökkenti a vér koleszterinszintjét. Minden joghurt kitűnő protein-, kalcium- és B2-vitamin-forrás, ugyanakkor viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. És nyilván unalomig ismert, de mégsem lehet eleget hangoztatni, a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen ebben az időszakban is.

SZD


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások