Kukta

Publikálva november 5th, 2019 | által Hello_Soroksar

Finom fogások meggyből

A meggy nem tartozik a legnépszerűbb gyümölcsök közé, pedig finom íze mellett számos kiváló tulajdonsága miatt is érdemes belőle bátran fogyasztani. Ez az egyik kiváló antioxidánsunk, amely nem csupán elijeszti a baktériumokat, de vértisztító is, ezért a májra és a vesékre is jó hatással van, savtartalma miatt az erekre ugyancsak jótékonyan hat. Fogyasztásával elkerülhetjük a véredényproblémát, hiszen savtartalma lúgos hatást vált ki a vérben, ami a kapilláris ereket ismételten megnyithatja.

Ásványianyag-tartalmának köszönhetően serkenti a szív működését, hiszen kalcium, kálium és magnézium található benne. Éppen ezért szerepet játszik a szívizom megerősítésében és a szívműködés helyreállításában is. A B-vitamin összes fajtája megtalálható benne. E tulajdonságának köszönhető, hogy jó hatást gyakorol az emésztésre, és az idegek működését is pozitívan befolyásolja. Emellett pedig segíti a keményítő és a fehérje feldolgozását.

A meggy A-vitamin-tartalmának köszönhetően nem csupán a légzést segíti, de az immunrendszer működésében is jótékony a hatása. Savanyúságának köszönhetően enyhíti a meghűlés tüneteit, hiszen savanyú környezetben kevésbé képesek megélni a baktériumok. Mivel rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezért nem csupán az egészségünket, de a szépségünket is megőrzi. Kutatások bizonyították, hogy a folyamatos meggyfogyasztók tovább élnek. Szépségünk megőrzésében elengedhetetlen, nem véletlenül használják számos parfüm, testápoló és egyéb kozmetikumok alapanyagaként.

Meggyleves

Hozzávalók: 1 kg meggy, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, kis darab fahéj, 4-5 szegfűszeg, 1 dl tejszín, 1 dl vörösbor.
Elkészítés: A leszárazott, megmosott, kimagozott meggy 2/3 részét feltesszük főni annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Beletesszük a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a citrom lereszelt héját. A főzővízbe öntjük a vörösbort. Amikor a meggy megpuhult, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a maradék meggyet, 1-2 percig forraljuk, majd tejszínes habarással sűrítjük. Hidegen, lehűtve tálaljuk, tejszínhabbal díszítsük a tetejét.

Főtt marhaszelet
meggymártással

Hozzávalók: 50 dkg marhacomb, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, ½ hagyma, 3 egész bors, 1 babérlevél, só. A mártáshoz: 50 dkg magozott meggy, 1 ek. barna cukor, 1 tk. fahéj, ½ tk. őrölt szegfűszeg, fél citrom kifacsart leve, 1 ek. étkezési keményítő, 2 dl főzőtejszín. A darához: 10 dkg dara, 1 ek. olaj, kevés só, 2,5 dl víz.
Elkészítés: A marhahúst megtisztítjuk, majd egy fazékban alacsony lángon feltesszük főni a megtisztított és felaprított zöldségekkel, a fűszerekkel és annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Kb. 1-1,5 óra alatt puhára főzzük, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, és vékonyan felszeleteljük. A mártáshoz a meggyet fazékba tesszük a cukorral, a fűszerekkel és a citromlével együtt, és kevés vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A keményítőt csomómentesre keverjük a főzőtejszínnel, aztán a meggy levéből jó pár kanállal hozzákeverünk, lassan a meggyhez adjuk. Felforraljuk, levesszük a tűzről. A búzadarát egy serpenyőben kevés olajon illatosra pirítjuk. Ezután apránként felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a sót, és folyamatos kevergetés mellett kb. 4-5 perc alatt puhára főzzük. A szeletelt főtt marhát a meggymártással és pirított búzadarával tálaljuk.

Gyors meggyes süti

Hozzávalók: 2 bögre liszt, 1 cs. sütőpor, 1 bögre cukor, 1 tojás, ½ bögre olaj, 60 dkg meggy
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a tojással, a tejjel és az étolajjal. A tésztát kiolajozott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe töltjük. A kimagozott meggyet lisztben megforgatjuk, megszórjuk vele a tésztát. 165 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.

Sz. D.


A szerzőről



Vissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások