Panoráma

Publikálva november 5th, 2019 | által Hello_Soroksar

A Fradi a Soroksári úti sporttelepen

Kő András az egyik könyvében összegyűjtötte a magyar futball anekdotakincsét. A gyűjteményből természetesen a Fradi sem maradhatott ki.

„A Ferencváros történetének első időszaka a Soroksári úti sporttelepre esett.

A pályát keleten és nyugaton vasúti sínek határolták, s mivel kerítés nem volt, az államvasúti töltésen – olykor a küzdőtéren is – a közeli jéggyár kecskéi legelésztek. A kimosott trikók, nadrágok, zoknik a keresztlécen száradoztak békésen.

Ez volt az FTC patriarchális korszaka.

A zöld-fehérek és a futball együttes fejlődése – fájdalom – összeütközésbe került a tömegközlekedés érdekeivel. Vasárnaponként akkora tömeg csődült össze a pálya mentén, hogy órákig szünetelt a vicinális közlekedése. A megakadt szerelvényt átképezték tribünné, és több százan szurkoltak a vagonok tetejéről. De nem csak a vasút panaszkodott. A »fölső« kapu mögött iskola állt. Majd minden tréningen berúgták négy-öt ablakát. A földrajztanár már be sem vitte a földgömböt, megvárta, amíg az osztályba lövik a labdát és arról magyarázott a nebulóknak.

A tréninget áthelyezték az alsó kapuhoz. Nem jártak jobban. Itt meg a szomszédos ház tűzfala húzódott, közvetlenül a háló mögött. A »fiúk« iszonyú bombazápor alá vették a tűzfalat. De az FTC ekkorra már belopta magát a környékbeliek szívébe és a lakók nem panaszolták fel az ostrom­állapotot. Ha uzsonnánál együtt ült a család és hirtelen tompa moraj bődült a csendbe, mosolyogva jegyezték meg:
– Ezt a bombát Borbás küldte!

Ha a puffanással egy időben a pohárszék kényes porcelánjai összerezzentek, a függőlámpa őrülten lengeni kezdett, mindenki tudta, hogy ez Koródy lövése volt. Ha a dörrenés pillanatában leesett a falról az óra és potyogni kezdtek az almák a szekrény tetejéről, a háziasszony büszkén jelentette:
– Ezt Weisz lőtte!

Amikor aztán Schlosser Imre vette át a zöld-fehér öregágyú szerepét és lövései nyomán a plafonról kilószámra szakadt le a vakolat, a kerületi mérnök közbelépett. Az FTC-t kitelepítették a Soroksári útról. Ezért kerültek az aranylábúak a Franzstadtba, az 1911-ben felavatott Üllői úti pályára.”


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások