Itthon

Publikálva szeptember 16th, 2019 | által Hello_Soroksar

Soroksáron tartani a fiatalokat

Minden előrelátó közösség kiemelt figyelmet fordít a fiataljaira, mert nem mindegy, hogy gyermekeink hol fogják kamatoztatni tehetségüket, tudásukat, hol alapítanak családot. Soroksár önkormányzata 2016-ban a fiatalok támogatására kidolgozott egy ifjúsági koncepciót, amelynek tanulságairól, az eredményekről és a további lépésekről Sinkovics Krisztián önkormányzati képviselővel, ifjúsági tanácsnokkal beszélgettünk.

– Újtelepen nőttél fel, itt alapítasz családot, és nem mellesleg képviseled az újtelepiek érdekeit Soroksár önkormányzatában, valamint a te nevedhez fűződik az önkormányzat által 2016-ban meghirdetett ifjúsági koncepció kidolgozása.
– A koncepciót az az elemi igény hívta életre, hogy szeretnénk, ha a soroksári fiatalok itthon képzelnék el a jövőt, itt alapítanának családot, itt indítanának be vállalkozást, és a tudásukkal, az ötleteikkel Soroksár közösségét gazdagítanák. Örömmel vállaltam az ügyet, mert úgy gondoltam, hogy könnyen szót tudok érteni a fiatalokkal, és a stratégia elkészítésében segíthetnek a tapasztalataim.
A koncepciót természetesen alapos felmérés előzte meg, amihez az iskolák, illetve a pedagógusok jelentős támogatást nyújtottak. Az intézményeken kívül az interneten keresztül tudtuk megszólítani a soroksári fiatalokat, ahol szintén elmondhatták, mit gondolnak a jövőről, mik azok a dolgok, amelyek jobb és szerethetőbb hellyé tehetik Soroksárt. Gondolom, nem árulok el azzal nagy titkot, hogy mit említett a legtöbb fiatal: közösségi terek, kávézók, lehetőség a szabadidős sportokra, a közlekedés.
Ezt követően a felmérés eredményeit figyelembe véve került sor a koncepció kidolgozására, amelynek első lépése egy nagyszabású fórum volt, ahol ismertettük a fejleményeket, majd hagyományteremtő céllal, népszerű zenészek és énekesek közreműködésével ifjúsági fesztivál következett a Táncsics Mihály Művelődési Házban. Második lépésként elkészítettünk egy filmet, amelyben tíz híres soroksári ember beszél arról, mit is jelent számára a település, a közösség. A film premierje szintén a Táncsicsban volt, és mi, készítők is meglepődtünk azon, mekkora érdeklődést váltott ki a téma. A későbbiekben a filmet a település több iskolájában levetítették, amivel reményeink szerint sikerült felcsiholni kicsit a gyerekekben a soroksári öntudatot. Azóta elkészült a második rész is.

– Bemutató?
– A bemutatóra szeptember 18-án 19 órakor, a művelődési házban kerül sor, ahová szeretettel várunk minden kedves soroksárit.

– Ösztöndíjprogramja is van a soroksári önkormányzatnak. Külön fut vagy az is az ifjúsági koncepció része?
– A tanulmányi ösztöndíj is a koncepció része, amelynek keretében három egyetemista és három középiskolás fiatalt támogatunk tíz hónapon keresztül. Az egyetemisták havi ötvenezer forint támogatást kapnak, a középiskolások tanulmányaihoz pedig havi huszonötezer forinttal járul hozzá az önkormányzat. A támogatást természetesen kiemelkedő tanulmányi eredményekhez kötöttük, illetve ahhoz, hogy a diákok tanulmányaik befejeztével tudásukkal járuljanak hozzá valamilyen formában Soroksár fejlődéséhez.

– Ha a jó dolgokat természetesnek vesszük, és ráadásul elutasítók vagyunk a politikával szemben, ami mostanság könnyen megesik, mi a jó, mi jelenti a sikert ebben a szakmában?
– Azt tanultam a régi öregektől, hogy azért nehéz a politika, mert ha megvalósul valami, akkor lehet, hogy tíz ember örül, de biztosan lesz öt, akit bosszant a dolog. Nekem személy szerint az okoz örömöt, ha valamit végigviszünk.

– Ha már sikerélmény, említenél párat?
– A gyermekorvosi rendelőt nagyon sokan hiányolták Újtelepen, és nagyon jóleső érzés lesz, amikor most szeptemberben megkezdődnek a munkálatok. Annál jobban már csak az átadásnak fogok örülni. De az apró dolgok is sokat jelentenek az itt élőknek, mint például a szilárd útburkolat a Maros és az Írisz utcában, a kutyafuttató megépítése vagy a kutyapiszokgyűjtő, aminek hála talán kicsit tisztábbak az újtelepi utcák. Néhányan bizonyára észrevették a felújított, akadálymentesített ügyfélszolgálati irodát vagy a háziorvosi rendelőt is, de hamarosan kazáncserére és a nyílászárók cseréjére is sor kerül a Pistahegyi óvodában, illetve a megvalósult ovisportpályáknak is biztosan sokan örülnek. A kültéri fitneszparkot sokan használják, és azt gondolom, az önkormányzat által létrehozott rendészet munkáját is értékelik. Régebben sok volt nálunk az autólopás, ma viszont a járőrözéseknek és a térfigyelő kameráknak hála a közbiztonság sokat javult.

– Újtelepen örök téma a „Drakula-ház”.
– Így van! Az állam és a Fővárosi Önkormányzat is saját tulajdonának tekintette az ingatlant, a felek bírósághoz fordultak. A pert a főváros nyerte meg. Hosszú tárgyalássorozat zajlott, amelyet követően önkormányzatunk benyújtotta vételi szándékát. Az épület önkormányzati tulajdonba kerülésével szabad kezet kapunk az épület hasznosítására az itt élők igényeinek figyelembevételével. Nagyon jól tudom, hogy sokan szeretnék, ha a 223-as busz a metrófelújítás után is megmaradna, mert ezzel gyorsan és átszállás nélkül lehet a Boráros térre jutni. Elkiabálni semmit nem akarok, de a dolog nem tűnik lehetetlennek.

– Mik a személyes tervek a jövőre nézve?
– Szeretném folytatni a 2014-ben megkezdett képviselői szolgálatomat, hiszen még sok tennivaló van hátra. Amennyiben megtisztelnek az újtelepiek bizalmukkal, a következő öt évben is lelkiismeretesen végzem a munkámat.

Haluska Ibolya


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások