Életmód

Publikálva szeptember 1st, 2019 | által Hello_Soroksar

Ami nyáron fókuszban van: a láb

A kánikulában egyre kisebb és rövidebb ruhákat hordunk, ezáltal főszereplővé lép elő a lábunk. Nem lehet mindenkinek tökéletes lába, és a genetika ellen sem tudunk tenni, de számos praktika van arra, hogy ne kelljen rejtegetnünk egész nyáron őket.

Az első és legfontosabb, hogy bármennyire is nem vagyunk megelégedve ezzel a testrészünkkel, nem hanyagolhatjuk el az ápolását. A nagy melegben ráadásul nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ezért nagyobb odafigyelést, törődést is igényelnek. Hetente legalább egyszer fürdés után, amikor puhább a bőr, speciális talpreszelővel távolítsuk el a megvastagodott bőrt a talpunkról és a lábujjak alatti részről. A bőrkeményedésért sokszor a szűk cipő a felelős. Nyáron különösen figyeljünk arra, hogy ne préseljük bele semmilyen divatos cipőbe a lábunkat, mert nemcsak keményedések keletkeznek rajta, hanem könnyen be is dagadhat.

Heti kétszer-háromszor érdemes lábfürdőt venni, ez a cipőből kilépve kellemes felüdülés a fáradt láb számára. Utána bőségesen kenjük be hidratáló krémmel, sőt, a kifejezetten a lábra készült szérumokat, pakolásokat is érdemes használni. Az ápolt láb mellett a körmök állapotára sem árt odafigyelni. Amennyiben tyúkszem vagy egyéb probléma is jelen van a lábfejen, forduljunk pedikűröshöz, aki sokat tud tenni az esztétikus megjelenésért.

Gyakran megfeledkezünk róla, de napközben, ha sokat vagyunk a szabadban, akkor a lábat is érdemes fényvédővel bekenni. Az utcán is éri a nap, nem kell kifeküdnünk ahhoz, hogy leégjünk.

A lábat elcsúfító leggyakoribb probléma a körömgomba. Ugyan a körömlakk látszólag elfedi, de nem szabad ennyivel elintézni, mert nemcsak esztétikailag zavaró, átterjedhet a többi körömre és fájdalommal is járhat. Mivel a körömgombának több típusa is van, és ezek közül néhány komolyabb betegség jele lehet (például diabétesz), mindenképp keressünk fel szakorvost, hiszen a gomba fajtája szabad szemmel egyáltalán nem állapítható meg. Sokan a szégyenérzet miatt próbálják meg maguk kezelni a bajt, ezért nem árt tudni, hogy a körömgomba nem az ápolatlanság vagy az elhanyagoltság miatt alakul ki, strandon, uszodában pillanatok alatt össze lehet szedni. A teljes gyógyulás hosszabb időt vesz igénybe, akár fél évig is eltarthat, de ez nem ok arra, hogy ne kezeljük, magától ugyanis soha nem fog eltűnni. A házi praktikák közül a leghatásosabbnak a szódabikarbónás lábfürdőt tartják: három evőkanállal tegyünk egy lavór vízbe, és 20 percig áztassuk benne a lábunkat. Fontos tudni, hogy ez nem mindegyik gombafajta eltüntetésében segít, ezért a szakember diagnózisát nem váltja ki.

SZD


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások