Kert

Publikálva augusztus 30th, 2019 | által Hello_Soroksar

Egyszerű és szép: muskátli

A legáltalánosabb növény, ami szinte kivétel nélkül megtalálható minden kertben, teraszon vagy ablakpárkányon. Az ára sem vészes, és az is mellette szól, hogy kis odafigyeléssel könnyen átvészeli a leghidegebb teleket is. Ráadásul már nemcsak a megszokott piros és fehér színekben elérhető, a ciklámenszín minden árnyalatában, sőt cirmos verzióban is pompázik.

A muskátli (Pelargonium) a gólyaorrfélék családjába tartozik. Fajtól függően 20-tól 150 cm-ig nő meg. Levelei megdörzsölve erősen fűszeres, muskotályos illatot árasztanak. Őshazájában, Dél-Afrikában félcserjeként él, tehát szubtrópusi eredetű. Európába a 18. században került.
Kiültetve is gyönyörű, de cserépben is méltó dísz lehet bármelyik erkélyen vagy ablakpárkányon. Májustól októberig virágzik, azaz a jó idő beköszöntével végig szemkápráztató látványt nyújt. A félárnyékos helyet kedveli, de akkor sem kell megijedni, ha csak napra tudjuk tenni, ilyenkor annyi a titok, hogy naponta kell öntözni. Félárnyékban nem igényli a mindennapos vizet.

Fajtáját tekintve bokros álló vagy futó lehet. A futónak van olyan típusa, ami a 150 cm magasságot is elérheti. Májusban érdemes kiültetni a kertbe, 30 centire egymástól. Mérsékelten öntözzük, a virágzás kezdete után szeptemberig hetente tápoldatozzuk, az elnyílt virágokat eltávolítva további virágzásra sarkalljuk.

Talán egyetlen növényünk teleltetésének mikéntje sem osztja meg annyira a kertészkedőket, mint a muskátlié. Az egyik legnépszerűbb kerti és balkonnövényünk megújítás nélkül általában 2-3 éven át képes virágokat ontani. Érdemes ezért évente augusztusban, esetleg tavasszal szaporítani. Az augusztusban dugványozott fiatal hajtások szeptemberre már meggyökeresednek. A kis növények cseréppel együtt világos, hűvös, 4–10 fokos helyen, havi egyszeri, kevés öntözéssel átvészelik a 3-4 hónapos benti pihenőt. Nagyobb növényeknél a cserépben való teleltetés nehezebb, nem minden muskátli éli túl.

A muskátlit az első fagyokig kint tarthatjuk, alaposan tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól, a hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, hűvös helyen (2–5 fok), szárazon tartsuk, februárban 3-4 rügyre vágjuk vissza. Nem igényel évente átültetést, elég, ha a föld felső részét leszedjük, és új földdel pótoljuk. Egyes fajtái magvetéssel is szaporíthatók, december-januárban vessük el a magokat és kétszer tűzdeljük. Kártevői az üvegházi molylepkék, amelyek ellen hatásos védekezés egy-egy illatos tő beszerzése

-D.


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások