Film

Publikálva augusztus 27th, 2019 | által Hello_Soroksar

Kis lépés egy embernek…

Az Apollo–11-küldetés keretében 1969. július 20-án először lépett ember a Hold felszínére, és abban az egyedülálló élményben lehetett része a személyzetnek, hogy először a világtörténelemben kívülről szemlélhették a planétánkat. Azóta eltelt ötven év, a bolygónk és vele az élővilág, az emberi civilizáció hatalmas változásokon esett át.

Sir David Attenborough a környezetvédelem Mick Jaggerje. A maga nemében egy rocksztár. Legalábbis pár hete nagyon hasonlóan köszöntötték a Glastonbury Festival nagyszínpadán, amikor megköszönte a fesztiválozóknak, hogy műanyagmentesen buliznak. Kilencvenhárom évesen még mindig odaadó munkával igyekszik generációkon átnyúlva hangsúlyozni a minket körülvevő élővilág sokszínűségét, érdekességét, és törékenységére is szeretné felhívni a figyelmünket.

A Netflix által készített Our Planet című nyolcrészes dokumentumfilm-sorozat, amelyet ő narrál, nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy kicsit kimozdítsa a nézőt a szokásos perspektívájából. Nehéz manapság olyan dokumentumfilmet találni a környezet védelméről, amely ne olcsó trükkökkel, aranyos állatok szívszorító halálával próbálja meg rávenni az embert a cselekvésre. A nyitójelenetben mi is részesei vagyunk a holdra szállásnak, mi is kívülről csodáljuk a bolygónkat, hogy aztán ezt a fajta objektív szemléletet megtartva kirajzolódjon előttünk bolygónk és a rajta élő megannyi faj törékeny együttélése, egyúttal az is, milyen kevésen múlik napjainkban ez a fajta rend.

Talán a megértetés igénye az, ami igazán kiemeli az Our Planetet a hasonló dokumentumfilmek tengeréből. Narrátorunk nem várja el, hogy tudjuk, milyen kevésen is múlik a flamingók keltetési időszaka mostanában, mekkora gondot jelent a jegesmedvék rövidülő vadászidénye. Az egyetlen feltételezés, amivel él a sorozat, hogy a néző szeretné megérteni, hogyan működik a bolygó körülötte, hiszen ha érti ezeknek a folyamatoknak az összetettségét, a probléma mélységéről is megfelelő képet kap. A megértés pedig az első lépés a megoldás felé.

A sorozat – az első rész bevezetését leszámítva – minden egyes részében földünk egy-egy igazán különleges és törékeny részét veszi górcső alá, gyönyörű, szinte már animáltnak ható felvételeken át mutatja meg, milyen kevésen is múlhat az élet az olyan nomád tájakon, mint az Antarktika, mennyire összetett háló fűzi egymáshoz a fajokat Dél-Amerika őserdeiben. Hangsúlyozza a felelősségvállalást, hiszen azzal, hogy földünk uralkodó faja lettünk, minden, a bolygón kialakult életért felelősséggel tartozunk, hiszen tudjuk, kis lépés az embernek…

BNM


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások