Bese Ferenc blogja

Publikálva augusztus 6th, 2019 | által Hello_Soroksar

Határtalan „szemétség”

Az önök szemét is szúrja a közterületre odahányt hulladék? Mert az enyémet nagyon! Manapság szinte már közhelyszámba megy a „kölcsönkapott föld” metaforáját idézgetni, ám amíg nem mindenki érti pontosan, mit is jelent ez a kép, nem haszontalan. Az interneten dermesztő fotókat láthatunk tengerben úszó szemétszigetekről, szárazföldi hulladékhegyekről, de mielőtt bárki úgy gondolná, hogy ez nem az ő problémája, hiszen Magyarországon nincs is óceán, meg amúgy is eltakarítják majd „mások”, sietek kiábrándítani az illetőt: minden kicsiben kezdődik, a pillangóhatásról nem is beszélve. Amúgy meg a Hulladék Szövetség évekkel ezelőtt 15 ezer illegális szemétlerakó helyet azonosított hazánkban, a szervezet becslése szerint valószínűleg kétszer ennyi létezik.

Szabálysértés vs. bűncselekmény

Erdőt, mezőt járó emberként magam is nap mint nap találkozom szűkebb pátriánkat, Soroksárt érintő „szemétkérdésekkel”. A lerakatok zöme jellemzően építési törmelékből, lombhulladékból, használt autógumikból, kiszuperált lakberendezési tárgyakból áll, de egyesek képesek a háztartási szemetet is odaborítani.

Korábbi tapasztalataim szerint – amikor alpolgármesteri feladataim közé tartozott a mezőőrök munkájának koordinálása – nemcsak a külterületet, hanem a lakott részeket is érinti az illegális szemétlerakás. Beszélhetünk például a Temető sor–Nyír utca környékéről, az Újtelep továbbépítésére szánt területről, említhetjük az úgynevezett Bolgár földeket, a Duna-partot, a Péterimajor egyes külső részeit vagy a Millennium telepen időről időre újratöltődő egykori dugattyúgyűrűgyárat.

Ugyancsak a tapasztalat mondatja velem, hogy a bírság nagysága egyáltalán nem áll arányban a cselekedettel, a büntetésnek nincs elrettentő ereje. Bár a hulladékban gyakorta találni személyes leveleket, számlákat, kórházi zárójelentésre is volt már példa, mégis, a ma érvényben lévő szabályozás szerint csak pénzbírság szabható ki, amit a delikvens vagy befizet, vagy nem, ha egyáltalán magát a szemetelés tettét bizonyítani lehet.

Jól emlékezhetünk egy közösségi oldalra feltöltött fényképre ez év márciusából, amelyen jól látható volt a szemetelő autójának rendszáma is! Több ezren kommentelték az esetet, a hozzászólók szinte kivétel nélkül mélységesen elítélték, volt, aki közösség elleni merényletnek nevezte a szemetelést. Talán ez az esemény is hozzájárult ahhoz, hogy egy készülő törvénytervezet szabálysértés helyett bűncselekménynek minősítené az illegális szemétlerakást, amelyet börtönbüntetéssel is lehet sújtani. Halmazatként a szállítóeszközt is elkobozhatja a hatóság, amivel a bűncselekményt elkövették, azaz a teherautó, a személyautó, a taliga vagy a lovas kocsi ugrik! Ennek talán már lesz némi visszatartó ereje.

Fontos az éberség

Kérdés persze, hogy az egyes ügyeket el lehet-e juttatni a bíróságig, hiszen mint említettem, a bizonyítás általában nehézségekbe ütközik. Ezért a legfontosabbnak a térfigyelő kamerák kerületünkben már elkezdett felszerelését tartom. Egy ilyen eszköz napi 24 órában működik, rögzíti a történéseket, visszanézhető, és a rendészeti osztály munkatársai az eseményeket nyomon követve szinte azonnal képesek intézkedni, akár tetten is érhetik a szemetelőket. A kamerák műszaki teljesítménye is fontos, az úgynevezett teljes látószögű, tehát körkörös felvételt biztosítani képes eszközök a megfelelők. Megtörtént esetek sokasága tanúsítja, hogy amíg a kamera az egyik látószögből figyel, addig a „figyelőárnyékban” feltörik az autót, felfeszítik az üzlet bejáratát vagy bemásznak a ház ablakán. Tudom, ez a megoldás nem olcsó, eszközönként körülbelül 1 millió forint, de ha már áldozunk valamire a közösből, akkor nem érdemes félmegoldásokkal megelégedni, az mindig csak kidobott pénz! Szükség van továbbá a mezőőri állomány megerősítésére, esetleges bővítésére, és el kell látni őket olyan fejlett műszerekkel, amelyekkel képesek felvenni a harcot az illegális szemétlerakás ellen – gondolok itt éjjellátókra, hőkamerákra és így tovább.

Ki a Duna vizét issza,
saját vizét issza vissza…

Hadd térjek ki külön a Duna-part és a Kis-Duna állapotára. Több levelet is kaptam az utóbbi időben, de horgászként magam is ismerem a Duna-part helyenként megközelíthetetlen részeit, a szeméttel elborított használaton kívüli stégeket, beállókat. Meggyőződésem, hogyha sikerülne magát a Duna-partot – és nem csak mindig egy-egy rövid szakaszát – rendbe tenni, megtisztítani, fejleszteni, sokkal kevesebben hoznának oda nem illő dolgokat, mert a tiszta, átlátható, rendezett környezet többnyire megálljt parancsol az ilyesmi elkövetésében. Azokon a helyeken, ahol amúgy is kosz van, sok a szemét, az ember hajlamos úgy gondolkodni, hogy a többi mellett az övé is elfér. Vajon Svájcban miért nem jut eszébe senkinek még egy cigarettacsikket sem eldobni az utcán?

Üdvözlendőnek tartom azt is, hogy várhatóan őszre befejeződik a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen a záporvíztározó bővítése, amely több mint kétszeres kapacitással fog működni. Ez azt jelenti, hogy nagyobb esőzéskor sem ömlik majd semmi tisztítatlanul a Dunába! A szennyvízzel ugyanis nemcsak káros baktériumok kerülnek a vízbe, hanem foszfor és nitrogén is, ezek pedig kimondottan kedveznek az algák, a moszatok, a vízi növényzet szaporodásának. Ha nem burjánzik tovább az aljnövényzet a mederben, akkor a folyás is egyenletesebb lesz, ami önmagától is kedvezően befolyásolja a környezetet. Jó lenne, ha a központi megoldást nem rontanánk azzal, hogy magánemberek fekáliát vezetnek a vízbe, mint ahogy erről Soroksáron helyenként hallani lehet.

A példa ereje

Kedves soroksáriak! Kifejtettem, hogy a szemetelés büntethetőségét fontosnak tartom. Ám a példamutatás erejében, a közösség véleményformáló, alkotó energiájában sokkal jobban hiszek. Persze a megoldás érdekében a kettő összhangját kell megteremteni. Ám ha „csak” a szűkebb lakókörnyezetünket, a kertünket, udvarunkat, saját portánk előtt a járdát tartjuk rendben, és gyermekeinket is erre tanítjuk, nem csak a máshonnan ideérkező látogatók viszik majd magukkal a tiszta, rendezett Soroksár képét, mi is jobban fogjuk érezni magunkat itthon.

Egy erdei séta alkalmával egy táblán találkoztam a következő felirattal: „Az intelligens ember nem szemetel! A többieknek pedig tilos!” Hiszem, hogy mindannyian a felirat első részét tartjuk kívánatosnak.

A rend érdekében fogjunk össze!

Bese Ferenc


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások