Közelkép

Publikálva augusztus 5th, 2019 | által Hello_Soroksar

Bese Ferencet támogatja a soroksári Fidesz

Bese Ferenc független polgármesterjelölt támogatásáról döntött a soroksári Fidesz tagsága, miután hosszú tárgyalások után több fontos és a kerület jövőjét érintő kérdésben sikerült a két félnek megállapodnia.

A Fidesz-frakció az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében ismerteti: az egyhangú szavazással támogatott Bese Ferenc független polgármester jelölt kinyilvánította, hogy támogatja Tarlós István főpolgármestert, és kész vele együttműködni a főváros további fejlesztését illetően.

A párt közölte továbbá: a kormány családbarát politikáját szem előtt tartva ösztönzik a fiatalokat, hogy Soroksáron alapítsanak családot és otthont, ennek érdekében növelik a bölcsődei és óvodai férőhelyek számát. Emellett a nyugdíjasok és idősek továbbra is kiemelt támogatásban részesülnek, és garanciát vállalnak arra is, hogy folytatják az együttműködést a kerületi egyházakkal, civil szervezetekkel és a határon túli testvértelepülésekkel.

Hangsúlyozták: külön figyelmet fordítanak a vasúti aluljáró és a rendőrkapitányság megépítésére, a Molnár-sziget, a Duna és a Duna part védelmére, emellett szeretnék, ha a kerület csatlakozna a kormány által támogatott „Egészséges Budapest” programhoz, amelynek alapján létrehozzák az „Egészséges Soroksárért” projektet.

A megállapodás részeként a felek megegyeztek abban, hogy Soroksár fejlesztése érdekében hosszú távú cselekvési tervet dolgoznak ki.

Forrás: MTI

+

A független polgármesterjelöltet az egyezség tartalmáról kérdeztük.

Volt-e olyan pillanata a tárgyalásoknak, amikor kellemetlenül érezte magát?

Azt semmiképpen nem állítanám, hogy a helyi Fideszesek meg akarták volna könnyíteni a dolgomat, de kellemetlen helyzetbe egyikünk sem akarta hozni a másikat. Hiszen a cél közös: élhető, szerethető otthont biztosítani a soroksáriaknak, felkelteni csipkerózsika-álmából a kerületet, élő közösséget építeni, ápolni a hagyományokat. Ami meg a városüzemeltetést illeti, akadálymentesíteni a mindennapokat és minél több fejlesztést megvalósítani. Ezekben mind egyetértettünk.

Akkor mi tartott ilyen sokáig?

A célokhoz vezető utat, a prioritásokat – legalábbis kezdetben – másképpen ítéltük meg. Szeretném hangsúlyozni, hogy egyetlen másik kerületre sem vagyok irigy, mégis úgy érzékelem, hogy az elmúlt időszakban Budapest többi városrésze gyorsabb ütemben fejlődött, mint Soroksár. Ez persze adódhat abból is, hogy a mostani vezetés nemigen tartott igényt a kormányzópárt segítségére. Viszont én úgy látom, hogy a fejlesztéseket illetően most nekünk kell következni. Ha van értelme a Fidesz támogatásának, akkor az ez.

Nem gondolja, hogy ezzel szavazatokat veszíthet? Hiszen itt mindig is nagy nimbusza volt a függetlenségnek. Mintha Soroksáron inkább ódzkodnának a pártpolitikától, mint másutt.

Megértem, magam is úgy gondolom, hogy a közös otthon építése, vagy a helyi ügyek kezelése, mint a járdák állapota, a parkolási problémák, a Duna-part adta lehetőségek kihasználása, vagy az, hogy a fiataloknak van-e hol összejönni, nem pártpolitikai kérdés.

Viszont tudomásul kell venni, hogy az országot a Fidesz-KDNP vezeti, méghozzá kétharmaddal, és a realitásokat figyelembe véve, ez még egy darabig így lesz. Tekintsünk erre lehetőségként, és fordítsuk a magunk javára. Ahhoz, hogy sikeresen lobbizhasson egy polgármester, mint erre már korábban többször utaltam, elengedhetetlenek a jó kapcsolatok a kormánypártokkal.

Végül is mi a tartalma a megállapodásnak?

Elsőként az, hogy távol tartjuk magunkat a pártpolitikától, és nem azt keressük, ami szétválaszt, hanem ami összeköt bennünket. A magam részéről támogatásomról biztosítom Tarlós Istvánt, a Fidesz-KDNP főpolgármesterét, és mindent megteszek a főváros és Soroksár együttműködése érdekében. Tárgyaltunk továbbá a kormány családpolitikájáról, egyetértünk abban, hogy ösztönözni kell, hogy minél több fiatal válassza otthonául a kerületet, és a gyerekeinknek vonzó legyen itthon maradni, Soroksáron családot alapítani. Ehhez sokkal több bölcsődei férőhely kell, az oktatási intézményeink fejlesztésére van szükség, valamint a közeljövőben középiskolát is létre kell hoznunk. Ugyanígy kiemelten támogatjuk az időseket.

A heves viták elsősorban a fejlesztések körül zajlottak, elsősorban a prioritásokat illetően kellett kompromisszumra jutnunk. Ezek pedig a Vecsési utcai aluljáró haladéktalan megépítése, a városközpont újragondolása, amely magában foglalja az új rendőrségi épület és egy új egészségház felépítést. Ezzel összefüggésben csatlakozunk a kormány által támogatott „Egészséges Budapest” programhoz, létrehozzuk a magunk „Egészséges Soroksárért” projektjét. Abban is megállapodtunk, hogy három éven belül nem lesz Soroksáron egyetlen aszfalt, illetve csatorna nélküli utca sem. Elvégre a 21. században élünk.

Péter-Szabó Rozália


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások