Bese Ferenc blogja

Publikálva augusztus 5th, 2019 | által Hello_Soroksar

A szerethető városközpont: modernség és generációk lábnyoma

Ha utazásaink során idegen városba látogatunk, és nincs konkrét úti célunk, a szemünk rögtön a centrum táblát keresi. Nem mintha a lakónegyedek, a szűk utcák vagy széles sugárutak, a kültelki raktárépületek, gyárudvarok ne mesélnének a település jellegéről, azért az „élet” mégiscsak a központban zajlik.

Így volt ez már az ókorban is, gondoljunk csak a Forum Romanumra, de ha magyar példát keresünk, akkor jusson eszünkbe, milyen fantasztikus lendületet adott a városépítészetnek a polgárosodás a 19. században. Gondoljunk arra, hogy az egykori piacok és kirakodóvásárok, a templom és a vendégfogadó jelentette városközpontokban hogyan nőttek ki a földből a paloták, a középületek, a kulturális és politikai intézmények, a közparkok, a korzó, mind-mind a találkozások helyszínei, a közösségi élet előfeltételei.

A modern kornak megfelelően mára a városközpontok kibővültek egy sor új funkcióval, de a lényeg nem változott, lakóhelyünk centruma meghatározza mind a jóllétünket, mind a kötődésünket. Így van ez egy olyan metropoliszban is, mint Budapest, hiszen a fővárosi életérzésen túl a kerületek többségének is van valamiféle önálló identitása: soroksárinak lenni mást jelent, mint belvárosinak és az árpádföldiség sem ugyanaz, mint az óbudaiság.

A funkcionalitás hiánya

A következő idézet Budapest-Soroksár 2011-es Integrált Városfejlesztési Stratégiájából való: „Jelenleg Soroksáron nincs fővárosi kerülethez illő szolgáltatási színvonalat és választékot biztosító kerületi központ!”.

Tehát a soroksári önkormányzat megrendelésére 8 évvel ezelőtt készült elemzés az akkori viszonyokat enyhén szólva sem dicséri! A helyzet azóta sem javult, üzletek zártak be, újak nemigen létesültek. A napi bevásárlás is akadályokba ütközik azoknak, akik nem autóval járnak. Az elmúlt hetekben sokan tették fel nekem a kérdést: lesz piacunk, vagy továbbra is Erzsébetre, Harasztira kell járni bizonyos árucikkekért? Mások a Hősök terén kialakult képtelen parkolási helyzet miatt méltatlankodnak, jogosan, hiszen nem tudnak megállni a közelben, ha a gyereküket orvoshoz viszik, netán elintéznivalójuk akad a bankban vagy a városházán, esetleg ebédelnének a kifőzdében. Bizony, sokan vágynánk egy valódi, a 21. századi színvonalnak megfelelő helyszínre, amire büszkén mondhatnánk mi, soroksáriak, hogy igen, ez a mi városközpontunk!

Ha visszafelé nézünk az időben, nem túl messzire, csak a múlt század 80-as 90-es éveire, az akkori központban volt egy fővárosszerte híres bútoráruház, a Dominó, több élelmiszerüzlet is várta a vásárlókat, a Földműves, zöldséges, csirkés, de volt cipőbolt, rövidáru-szaküzlet, ruhaüzlet, patyolat. Ha akkoriban megérte jó színvonalú üzletet nyitni, szolgáltatni, akkor a lakosság számának növekedésével ma még inkább meg kellene érnie.

Többek között ezért is üdvözlöm a képviselő-testület friss döntését, hogy az életveszélyesnek nyilvánított és bezárt CBA-nak, illetve hentesboltnak helyet adó épületeket lebontja, a telek tulajdonjogát megtartva pedig vállalkozói pályázatot ír ki egy modern, minden igényt kielégítő élelmiszer-áruház megépítésére és üzemeltetésére. Ez nem azt jelenti, hogy az önkormányzat nyit üzletet, hanem jó gazda módjára elősegíti a lakosság ellátását!

Beszéljünk a jövőről

A kor követelményeit figyelembe véve ma már nem elegendő és rentábilisan nem is lehetséges hűbelebalázs módjára üzletet nyitni vagy bármilyen közösségi használatú épületet kialakítani. Ezt csak stratégia alapján, a vásárlási szokásokat, a lakossági igényeket felmérve, a hagyományokat figyelembe véve lehet megtenni. És sok egyéb szempont is létezik, mint például a területi adottságok, a meglévő főbb épületek, mint a városháza, a templom, az iskola, a zöldterületek fekvése, ezeket mind városépítészek együttműködésével, széles körű egyeztetéssel, tervszerűen lehet alakítani. A régit ötvözve az újjal, hagyomány és modernség, látvány és funkció, azaz tartalom és forma összhangja teremti meg a jó érzést, amit használói elvárnak egy főtértől, egy városközponttól. Soroksár megérdemli – már csak gazdag történelme miatt is –, hogy egy kisvárosi vagy elővárosi, jó hangulatot árasztó központi tere legyen, amelyben jól érzi magát kicsi és nagy, öreg és fiatal, itteni munkavállaló vagy pihenni hazatérő soroksári. A nagy dolgok mellett idetartoznak az apróbbak is, mint a játszóterek minősége, az idősek és a babakocsisok miatt az akadálymentesítés, a parkolás rendjének kialakítása és sorolhatnám.

Soroksár nem lehet autólerakat

Szét kell nézni a környező kerületekben vagy településeken. Ami máshol jól működik, az nálunk miért ne menne jól? A parkolás kérdését már említettem. A legtöbb kerületben az állandó lakosok vagy az életvitelszerűen ott tartózkodók regisztráltatják gépjárművüket, ők ingyenes parkolási engedélyt kapnak. A máshonnan érkezők fizetnek. Ez így igazságos, hiszen a parkolóhelyeket többnyire a helyi lakosság adójából alakítják ki. Nálunk mégis az a faramuci helyzet állt elő, hogy azokat az agglomerációból érkezők foglalják el, akik aztán innen tömegközlekedéssel folytatják útjukat a belváros felé. A megoldásokhoz persze elengedhetetlen a főváros, illetve a kormány segítsége. Nélkülük nem fog menni. Mint ahogy az érintett agglomerációs települések vezetőit is tárgyalásra kell bírni, és lehetőség szerint megegyezésre kell jutni velük, akár közösen lobbizva a kormánynál a helyzet rendezése érdekében!

Tisztelt soroksáriak! A fentiekben leírtak csak egy kis részét képezik a megoldásra váró közös ügyeinknek. Biztos vagyok benne, hogy sokféle megközelítés és sokféle megoldás létezik ezek előmozdítására. Szándékomban áll, hogy a Helló Soroksár hasábjain a továbbiakban is tájékoztassam önöket elképzeléseimről, terveimről Soroksár egészét, illetve a kisebb lakóközösségeket – Újtelep, Millenniumtelep, Vargatelep, Péteri major és a többi településrészt – érintően. Egyet azonban már most megígérhetek önöknek! Ha fölruháznak a polgármesteri felelősséggel, minden tudásommal és minden kapcsolatomat latba vetve azon leszek, hogy ne csak elégedettek legyenek az új városközponttal, hanem büszkék is legyenek rá, és még inkább szeressék közös lakóhelyünket, Soroksárt!

Bese Ferenc


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások