Életmód

Publikálva augusztus 3rd, 2019 | által Hello_Soroksar

Figyeljünk nyáron a hajunkra is!

A nyári meleg nemcsak a bőrünket, a hajunkat is erősen igénybe veszi. A tűző nap, az erős sugárzás és a magas hőmérséklet igazi kihívás a hajszálak számára.

A legpraktikusabb, ha a nyár vagy a nyaralás kezdete előtt meglátogatjuk a fodrászunkat. Ha új frizurát nem is szeretnénk, a töredezett hajvégeket mindenképpen érdemes levágatni, esetleg kicsit ritkíttatni, ha dús, hogy a nagy melegben ne süljünk a hajkoronánk alá. A hosszú hajat ne fogjuk össze szorosan gumival, mert az megviseli a melegben a hajszálakat, elég, ha csak lazán vagy csattal tűzzük össze.

Ha hosszú ideje használjuk ugyanazt a sampont, akkor nyárra érdemes váltani, vannak már kifejezetten a nyári hőségre gyártott kímélő készítmények, és ezeknek az illata is a tengerparti levegőt idézi. Ráadásul a gyártók arra külön figyelnek, hogy a hajszínünknek megfelelő, speciális, színvédő termékeket vásárolhassunk.

A hajápolásban a véráramlást és a hajhagymák tápanyagellátását serkentő koffein (a legtöbb jó minőségű sampon tartalmazza) mellett sokat segít a kendermagolaj használata, amely nagymértékben hordoz Omega–3 és –6 zsírsavakat. A kendermagolaj a fejbőrbe és a hajba dörzsölve segít megakadályozni, hogy a bőr elveszítse nedvességtartalmát, így megőrizze feszességét, hidratáltságát.

A sok zöldség fogyasztása hasznos a fejbőr és a haj számára (is). A C-vitaminban gazdag sárgarépa és paprika különösen jó választás. A klasszikusnak számító tojásos-mézes pakolást is nyugodtan vessük be nyáron kéthetente, kiválóan táplálja és fényesíti a hajat. Mosás után a törülközővel szárított hajra érdemes kihűlt csalánteát önteni, a fényének is jót tesz, és abban is segít, hogy kevésbé zsírosodjon. A töredezett hajra használjunk halolajat, mivel sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, illetve kiválóan regenerál. A festett szőke hajat viseli meg leginkább az erőteljes napsugárzás, hogy ezt elkerüljük, kamillateával ápoljuk. A vörös hajra kiváló az eper- vagy meggypakolás. Néhány szem gyümölcsöt turmixoljunk össze kevés almalével, és tegyük pakolásként a fejünkre. A sötétbarna hajra a kávéval összekevert nyers tojás mehet, fél óráig legyen a fejen.

Amennyiben lehetőségünk van rá, a megfelelő ápolás után a szabad levegőn szárítsuk a hajunkat. Ha elengedhetetlen a hajszárító használata, akkor a legalacsonyabb fokozatot használjuk, ezzel is kímélve a hajunkat. A tenger sós és a medence klóros vize szintén nem túl szerencsés a hajnak. Ilyenkor minden este mossuk meg. A tengeri fürdőzés után este gyakran tapasztalható, hogy a szokásosnál kócosabbak vagyunk. Ezen a ricinusolaj-pakolás tud enyhíteni, keverjünk össze belőle egy evőkanálnyit kókuszolajjal, és ezzel kenjük át a hajunkat. A rakoncátlan haj azonnal kezelhetővé válik. A tűző napon lehetőség szerint viseljünk valamilyen fejfedőt, de érdemes a hajat is befújni speciális nyári hajápoló spray-vel.

SZD


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások