Kert

Publikálva augusztus 2nd, 2019 | által Hello_Soroksar

Szép és hasznos: levendula

A gyönyörű, a lila többféle árnyalatában pompázó levendula nem csak a kertek, a teraszok és a lakások kedvelt növénye. Az 1700-as években Magyarországra kerülő növény túlmutat azon, hogy csak egyszerűen szép, hiszen fűszer- és gyógynövény is egyben.

Tavasztól őszig – fagymentes időben – bármikor ültethetjük, napos, meleg helyre. Csoportosan érdemes ültetni, így érvényesül igazán. Ha több levendulát ültetünk egy helyre, a köztük lévő tőtávolság legalább 50 cm legyen. Ha kerti út mentén szegélynövénynek szeretnénk, akkor pedig 30 centit hagyjunk a levendulatövek között. Az ültetés előtt keverjünk a földjéhez néhány marék homokot és kavicsot, főleg, ha a kertben kötött, agyagos a talaj. Ez azért fontos, mert a levendulának jó vízáteresztő talajra van szüksége, a pangó vízben gyorsan elrothadhat. Az ültetőgödörbe szórjunk egy kevés érett komposztot vagy istállótrágyát, erre pedig néhány marék földet, hogy a növény gyökere ne érintkezzen közvetlenül a trágyával. Emeljük ki óvatosan a cserepéből a növényt, majd helyezzük az ültetőgödörbe. Temessük be földdel, és a töve körül jól nyomkodjuk meg. Ültetés után öntözzük meg alaposan, és ezt néhány hétig folytassuk, hogy a gyökerek kifejlődjenek. Nyugodtan szórhatunk köré kavicsot vagy fenyőkérget, hogy meggátoljuk a gyomosodást, közvetlenül a tőhöz azonban ne tegyünk a takaróanyagból, nehogy befülledjen alatta a növény.

A levendula jobban viseli a hosszabb ideig tartó szárazságot, mint a túl sok vizet, ezért a kertben ültetett levendulát szinte nem is kell locsolni, bőven elég neki a természetes csapadék. Tartós, száraz időszakokban azért öntözzük meg, de ekkor is csak mértékkel. Nincs szüksége tápanyagban gazdag talajra, ezért trágyázni sem kell, hiszen inkább homokos, kavicsos, sovány talajban érzi jól magát. Cserépbe is érdemes ültetni, az ablakpárkányon gyönyörű látvány. Válasszunk nagyobb edényt, hogy nyáron ne kelljen sokat öntözni, illetve hogy télen ne fagyjon át olyan könnyen a föld. A virágföldhöz keverjünk homokot és kavicsot is (3 rész virágföld, 1 rész homok, 1 rész kavics), hogy biztosítsuk az ültetőközeg jó vízáteresztő képességét. A cserépben hamar kiszárad a föld, a cserepes levendulának nagyobb a vízigénye, mint a kertben neveltnek, ezért rendszeresen kell locsolni. Öntözése során figyeljünk arra, hogy a táljában ne álljon a víz. Mindig várjuk meg, hogy a földje kiszáradjon, mielőtt újból vizet adunk neki.

A levendulának számos gyógyhatása van, ezért teaként vagy illóolajként is használatos. Ellazítja az izmokat, segít relaxálni. Nyugtató és görcsoldó hatásának köszönhetően nagyon jól használható a pszichés panaszok kezelésében, azaz a fáradtság, a stressz, az alvászavar leküzdésében.

Ételekhez és italokhoz is előszeretettel használják. Sok helyen elérhető a levendulából készített szörp, fagyi, de egyre gyakoribb a bor és a pálinka is levendulából. Ételízesítőnek is kitűnő, gyümölcssalátákhoz vagy sült húsokhoz. Ezenkívül lakás- vagy autóillatosításhoz használható, a levendulavíz pedig kiváló arctisztításhoz. A lakásban vagy a teraszon pedig szárítva vagy vázában egyaránt jól mutat. Ha csak a látványában akarunk gyönyörködni, akkor ne hagyjuk ki a levendulaszüretet, amely július 21-ig látogatható Kőröshegyen.

-D.


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások