Gyerekkuckó

Publikálva július 31st, 2019 | által Hello_Soroksar

Hűsölni jó

A nyár szerelmesei sem tagadhatják: nagyszerű a szikrázó napsütés, a júliusi forróság, de a nyári könnyedség nehézségeket is tartogathat, ha nem vigyázunk.

Fontos, hogy okosan, előre látó módon szervezzük meg a forró nyári napokat fényvédelemmel és folyadékpótlással. Ez a tudatosság még nagyobb hangsúlyt kap, ha gyerekek is vannak a közelünkben, hiszen a napszúrás, a napégés, a hőguta, a kiszáradás, drámai gyorsasággal is kialakulhat. Ennek elkerülésére íme néhány kézzel fogható, könnyen kivitelezhető ötlet, hogy a nyár valóban az örömök, a pihenés ideje lehessen és ne a kellemetlen meglepetéseké.

Vizes játékok

Pancsolás? Mikor, ha nem most. Itt az ideje! Hűsít, üdít és megannyi lehetőség ad a játékra.
Úszó jégtáblák… Üres jégkrémesdobozokba kis műanyag hajót rakunk, felöntjük vízzel annyira, hogy rá tudjuk zárni a tetejét. Lefagyasztjuk, és a kidermedt jégtégla, amit ha egy pillanatra lecsorgatunk meleg vízzel, kiemelhető a műanyag dobozból, másnap pedig mehet a pancsolóba. Izgalmas látni az olvadó jégtéglát és a jég fogságából szabaduló hajót. Ugyanezt kipróbálhatjuk vízzel töltött homokozójátékok – pl. halak, rákok, medúzák, kagylók – lefagyasztásával is.
Szivacskatapultot két nagy méretű, vízbe mártott szivaccsal lehet játszani. A katapulthoz szükség van még egy másfél méteres gumira – rövidáruboltból vagy a nagyi mindenes fiókjából –, egy masszív kerti asztal két lábára, és indulhat a kilövés, célba találás. Nincs is annál jobb, ha a víztől csurgó szivacs a röppálya végén egy másik katapultba kerülhet és visszatér a feladónak.
Tárgyak úsztatása… Mi süllyed el? Mi marad a víz tetején? Mit bír el a vízre rakott kishajó? Ha kipróbáljuk, megtudjuk.
Habverés lábbal? Tejszínhab nem lesz belőle, de ha két óvodás leülhet egy mosdótálnyi víz mellé, és a vízbe belecsurgatunk egy kevés habfürdőt, a fürge talpak óriási habot varázsolnak. Garantált a kacagás. Ja, és egyúttal lábat is mosattunk.

Árnyas fák alatt

Micsoda kincs egy lombos fa a kertben! Nemcsak a szépre való igényünket szolgálja, de az árnyékában elbújhatunk a nap elől. Bár komoly hőfokokat nyerünk a fák alatt, fontos tudni, hogy a fák csak egy közepes fényvédő védelmét adják. Hosszabb idő után még az árnyékukban is leéghetünk. A gyerekek hintáját, homokozóját, a hintaszéket is érdemes a lombok alá bújtatni. Ha a hinta leszerelhető, a homokozó letakarható, az eső sem fogja rájuk mosni a fáról lehulló apró részeket és port.

Üdítő kortyok

Ha van otthon citrom, már készíthetjük is a kancsót, az öblös befőttes üveget vagy éppen a dizájnosabb csatosat, mert cukor és friss víz biztosan lesz, és jöhet a limonádézás. A citrusfélék hűsítenek és feldobnak a nyári melegben.

A limonádéra nincs igazi alaprecept, mert a cukor és a citrom adagolásával és kóstolgatással úgyis kitaláljuk, hogy mi felel meg az ízlelőbimbóinknak. Az kétségtelen, ha egy leheletnyi sót is kavarunk a nedűhöz, máris visszapótoltuk a melegben elvesztett sómennyiséget. A limonádékészítés az első tapasztalat és sikerélmény lehet a konyhában a legkisebb korosztálynak.

Színes jégkockák a fagyasztóban? Azonnal lesz hideg és ízletes italunk. Az ízesített jégkockák elkészítése egyszerű és látványos meglepetés a limonádés pohárban. Egy csokor megmosott és lecsöpögtetett citromfű- vagy mentalevelet összeturmixolunk egy fél kg citrom és egy-két lime kifacsart levével. Jégkockatartóba adagoljuk és betesszük a fagyasztóba őket. A zöld növények helyett használhatunk málnát, epret, uborkát. Igen, ez utóbbit is érdemes kipróbálni egy-két szem rózsaborssal megbolondítva az apukáknak, nagypapáknak, vagányabb kamaszoknak.
A kikavart és behűtött limonádéhoz szép nagy poharak járnak és egy kis fantázia szerint extra díszítés, ami még ínycsiklandozóbbá teszi a hűs kortyokat.

F. Csáki Orsolya


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások