Művészbejáró

Publikálva július 28th, 2019 | által Hello_Soroksar

Fesztiválkörkép a nyárra

A nyár egyértelműen a fesztiválok időszaka. Ilyenkor az ország számos pontján a kultúráé, a gasztronómiáé vagy a hagyományőrzésé a főszerep, érdemes gyerekekkel, barátokkal megtalálni a megfelelő kikapcsolódást a széles kínálatból. Néhány ajánlat a lehetőségekből.

VeszprémFest, július 10–13.
www.veszpremfest.hu

A méltán népszerű fesztivál nem kötelezi el magát egyetlen zenei műfaj mellett, hanem a legmagasabb nemzetközi színvonalat és minőséget megcélozva az opera, a jazz, a klasszikus, a világ- és a popzene területéről hozza Veszprémbe évről évre – az idén 15. alkalommal – a műfajok legjobbjait, és vonzza mindezzel a városba ezen műfajok rajongóit a környékről, a régióból, az egész országból, sőt a környező országokból is. A szervezők missziója a kezdetek óta változatlan: legyen a VeszprémFest egy vidéki végvára a világszínvonalú zenei produkcióknak, otthona – még ha csak egy-két napra is – azoknak a sztároknak, akik Európa és a világ színpadain is otthonosan mozognak, és persze legyen ez a pár nap egy évről évre mind fontosabb bejegyzés a fesztivál-, kultúra- és zenerajongók naptárában. Pár nap, ahol ott kell lenni, pár nap Veszprémben.


Salsa Fesztivál
Balatonfüred, július 11–15.
www.hssf.eu

A tánc lesz a központi eleme a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban a július 11–15. között zajló programnak. Workshopok, koncertek, akvaparkparti, bortúra és sok más érdekes, jó program egészíti ki a táncversenyeket. Mérettesd meg magad a bachata, a kizomba, a salsa és a rueda szerelmesei közt! A rendezvény célja, hogy sportszerűen, jó hangulatban, összefogva, együtt mutassák meg a résztvevők ezeknek a táncoknak a szépségét, szenvedélyét Magyarországnak.

Művészetek Völgye
Kapolcs, július 19–28.
www.muveszetekvolgye.hu


Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye egyedülálló kulturális rendezvénysorozat, amelyet 2010-ig 20 alkalommal rendeztek meg. Az ötlet Márta István zeneszerzőtől származik. A Kapolcs feletti Vigántpetendhez tartozó Csórompuszta volt a kiindulópontja a ma már több településen zajló Művészetek Völgye fesztiválnak. A fesztivál voltaképpen három település: Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd helyszínein zajlik. A programok skálája nagyon széles, a fotósworkshoptól a kerekasztal-beszélgetéseken át. Zenében is a sokféleség a jellemző, többek között Boban Markovicra is lehet tombolni.

Amerikai Autó Fesztivál,
Komárom – Monostori Erőd, augusztus 8–11.
usacar.hu

Amerikai autók és gazdáik foglalják el a komáromi Monostori erődöt: az idei Nemzetközi Amerikai Autó Fesztiválra a hagyományoknak megfelelően több ezer résztvevőt várnak egész Európából. Benzingőzzel átitatott tömény Amerika, gumifüsttel tarkított felejthetetlen pillanatok, több mint 1500 amerikai autó a 30-as évektől napjainkig, a legizmosabb, legdögösebb verdák, bikavadító programok és persze hajnalig tartó rock and roll bulik! Az amerikai folk legendás alakja, Cotton Eye Joe lesz a 18. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál „díszvendége”. A Monostori erőd és az amerikai autók szerelmesei ostromára készül a Rednex. A 90-es években az egész világot meghódító svéd popcsillagok látványos show-val érkeznek Komáromba, hogy a V8-as motordübörgést amerikai countrymuzsikával fűszerezzék.

Siklósi Várfesztivál, augusztus 8–11.
www.siklosivar.hu

Idén nyáron is megrendezik a siklósi várban a Siklósi Várfesztivált. A fesztiválon megelevenedik a középkor, lovagi tornák, fegyverbemutatók, solymászok, zászlóforgatók, koncertek várják az idelátogatókat. A régmúlt idők mai zenével fűszerezve mutatkoznak. A Siklósi Várfesztivál a siklósi vár legkiemelkedőbb rendezvénye. Ilyenkor a falak között életre kel a középkor, látványos felvonulás, párviadalok, trubadúrok és csatajelenetek szórakoztatják a vendégeket. A vásári forgatag és a folyamatos produkciók a színpadon is hozzájárulnak ahhoz, hogy felejthetetlen élményben legyen részünk!


Savaria Történelmi Karnevál,
Szombathely, augusztus 22–25.
www.karnevalsavaria.hu

Történelmi időutazás, izgalmas és maradandó élményeket nyújtó karneválozás, játék, szórakozás, kaland, emlékezés és tanulság: a Savaria Történelmi Karnevál, Közép-Európa legnagyobb historikus alapokra épülő összművészeti fesztiválja az idén is várja a zene, a színház, a gasztronómia és az igényes szórakozás szerelmeseit. Augusztus 23-án és 24-én 19 órától kerül sor a karnevál legszínpompásabb eseményére, a jelmezes felvonulásra. A menet az idén is a Történelmi Témaparktól indul, több száz jelmezes idézi meg a város és Pannónia dicső történetét, híres szülötteit, a magyar történelem emblematikus figuráit. A történelmi jeleneteket ezúttal is gólyalábasok, dobosok, zenészek, tűznyelő és tűzfújó mutatványosok, valamint zászlóforgatók és hagyományőrzők tarkabarka serege színesíti és teszi pezsgővé. Emellett koncertek sora, kirakodóvásár, borok utcája is várja az érdeklődőket.

Szabados Dalma


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások