Panoráma

Publikálva július 26th, 2019 | által Hello_Soroksar

Winston Churchill és Emery Reves

Hogy ki volt Winston Churchill, azzal majd mindenki tisztában van. Egy pocakos úr, akinek mindig a keze ügyében volt a whiskyspohár, és akit a titkára London bombázásának kezdetén azzal hívott fel, hogy „a szivarjait biztonságba helyezték, uram”, aki nem mellesleg egy kiemelkedő képességű államférfi, szónok és stratéga, aki többek között Anglia történelmének egyik legnehezebb időszakában, 1940 és 1945 között a szigetország miniszterelnöke volt. De kicsoda Emery Reves? Hát Révész Imre, aki újságíróként és Churchill irodalmi ügynökeként vált híressé.

Révész Imre 1937 februárjában kereste fel először a neves angol politikust, mégpedig azért, hogy dupla annyi pénzt kínáljon fel egy-egy cikkéért, mint a brit sajtómágnás Lord Beaverbrook, igaz, cserébe ötven százalék részesedést kért magának Churchill megjelenő cikkei után. Mitől volt Révész annyira biztos a dolgában, hogy még a félelmetes sajtómágnásra is ráígért? A magyar zseni megálmodta a nemzetközi sajtóügynökséget, egy olyan szervezetet, amelyik a világ eseményeit tárgyaló cikkeket szinte jelen időben terjeszti az egész világban: angol és német szerzőket Franciaországban, francia szerzőket Németországban, Magyarországon, Lengyelországban. Ha Hitler tartott egy beszédet, Révész azonnal felhívta Churchillt, hogy reagáljon, és estére már három-négy nyelvre lefordítva a világ nagy szerkesztőségeiben nyomdakészen ott volt Churchill válasza.
Révész Imre ezzel az ötletével már a világháló létrejötte előtt felgyorsította az információáramlást, és ezzel nagyban hozzájárult a náci diktatúra megdöntéséhez.


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások