Itthon

Publikálva július 22nd, 2019 | által Hello_Soroksar

Az éjszaka, amikor kitárul a múzeumok kapuja

Hazánkban a Múzeumok Éjszakája elnevezésű kulturális program 2003-ban francia példa nyomán indult. Azóta június 22-én, Szent Iván éjjelén az ország különböző pontjain megnyílnak a múzeumok kapui, hogy városok és falvak lakói együtt örüljenek a kultúránk nyújtotta gazdagságnak. Ehhez a könnyed, szórakoztató nyáresti misszióhoz jó pár éve Soroksár is csatlakozott.

Soroksár önkormányzata és a Soroksári Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat a Galéria 13 előtti téren színes programokkal várta a soroksáriakat a Múzeumok Éjszakáján. A hagyományokhoz híven a rendezvényt református istentisztelettel nyitották, amelynek keretében rózsaszenteléssel az isteni kinyilatkoztatásra, szépségre, tökéletességre, az örökkévalóságra emlékeztek a résztvevők. Ezt követően a 2016-ban a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat ajándékaként felállított ivókút mellett a szervezők köszöntötték az egybegyűlteket. Az önkormányzat nevében Orbán Gyöngyi alpolgármester, a bolgár nemzetiség képviseletében Varga Szimeon, a református egyház nevében pedig a nemrég a huszonkilenc gyülekezetből álló Budapest-Déli Református Egyházmegye tanácsosának megválasztott Bese Ferenc független polgármesterjelölt méltatta a világ szépségét alkotásaival hirdető embert, majd Nyikoláj atya felszentelte az ivókutat. Az est további részében a Roszica Bolgár Néptáncegyüttes, Madár Veronika, a Road Six Sax együttes, Sárkány Krisztián és Haraszti Erika, végezetül a szving „királya”, Gájer Bálint szórakoztatta a közönséget. A Galéria 13 ajtaja természetesen egész este nyitva várta a látogatókat.


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások