Itthon

Publikálva július 11th, 2019 | által Hello_Soroksar

Üzletközpont a város szívében

Régóta húzódó ügy végére tett pontot az önkormányzat képviselő-testülete július 2-án azzal a döntésével, hogy nyilvános pályázatot ír ki a Grassalkovich út 161–163. szám alatt található épületegyüttes hasznosítására. A határozat szerint a majdani nyertes befektetőnek a két telken lévő épületeket el kell bontania, és élelmiszer-üzletházat kell kialakítania. A telek tulajdonjoga pedig marad az önkormányzaté.

Néhány hónappal ezelőtt sokak idegeit borzolta, hogy bezárt a Grassalkovich úti CBA, a valaha volt „nagyközért” és a mellette működő hentes­üzlet. Mindenféle pletykák keltek szárnyra arról, hogy ki mindenkinek állt érdekében a rolók lehúzása, meg ki vetett szemet az értékes telkekre, de mindezt tudjuk be a közelgő önkormányzati választással együtt járó suttogó propagandának. Mindig vannak „okosok”, akik tudni vélik, hogy …, biztos helyről hallották, hogy…, belső információjuk van arról, hogy… és így tovább. Tekintsük ezt az emberi természetből fakadó „lejáratási állandónak”, és fordítsuk figyelmünket a tényekre.

A kialakult helyzet megértéséhez elegendő annyit tudni, hogy mivel a szóban forgó épületek szemmel láthatóan ramaty állapotban voltak, a képviselő-testület megrendelte a szükséges szakvéleményeket és terveket a feltárási és helyreállítási munkákhoz, illetve az életveszély elhárításához. A feladatot az ME-Gold 2002 Kft. végezte el.

A teljesség igénye nélkül néhány megállapítás:

„Az épületegyüttes több, különböző időben épült, többszörösen össze-, és átépített épületből tevődik össze…a födémek itt is rendszeresen beáznak.

Az épületek tartószerkezetei nagymértékben avultak, mind fizikálisan, mind élettartamukat tekintve. A tetőszerkezet egy része már újkorában is bontott, illetve nem erre a célra szánt, újra hasznosított anyagból épült, műszaki állapota nem kielégítő, folyamatos karbantartásra és javításra szorul.

A vakolatok táskásak, le- vagy feláztak, sok helyen lepotyogtak, - a talajnedvesség elleni szigetelés és a csapadékvíz elvezetés hiányosságai miatt – omladoznak.

A kémények tönkrementek, a hatályos jogszabályoknak átalakítással sem feleltethetők meg.

A falazatok feláztak, a falak alatt szigetelés soha nem is volt.

A mennyezetvakolatok önmagukban is balesetveszélyesek, egy nagyobb beázást követően akár le is szakadhatnak.

Az ácsszerkezet sok helyen már eleve használt vagy legalábbis más célra szánt gömbfából, kisebb keresztmetszetű építőfából, bontott, csapolt faanyagból készült. Egyes elemeket már építéskor meggyengítettek, helytelenül építettek be. Az ácsszerkezet részleges tönkremenetele – akár lavinaszerűen is megtörténhet – és a tartószerkezetekre is kiterjedő állékonysági károsodást okozhat, összefüggő ács- és födémszerkezetek szakadhatnak le.”

Lehetne még folytatni, de fölösleges. Ennyiből is tökéletesen érzékelhető, hogy az épületegyüttes nem csak életveszélyes, hanem gazdasági totálkáros, ami azt jelenti, hogy a felújításba annyi pénzt kellene beleölni, ami sohasem térülne meg. Ennek fényében adekvát a kérdés: vajon mit szóltak volna a suttogók, ha valakire vásárlás közben rászakadt volna a hentesüzlet mennyezete? A felelős döntés tehát csak a bezárás lehetett.

A július 2-án meghozott határozatban az is benne foglaltatik, hogy az önkormányzat csak az azonnali beavatkozást igénylő feladatokat végzi el, amelyre 11 millió forintot biztosít az idei költségvetési tartalékból. Ezt mindenképpen meg kell tennie, hiszen az épületegyüttes nemcsak a két üzlethelyiségből áll, hanem van benne 5 önkormányzati és 4 magántulajdonú lakás, raktár és tárolók, a telkek pedig osztatlan közös tulajdonban vannak. A helyzet tehát nem egyszerű, a magántulajdont ki kell vásárolni. A ME-Gold 2002 Kft. a polgármesteri hivatal megbízásából hosszú távú fejlesztésre vonatkozó hasznosítási javaslatokat is kidolgozott. Ötféle koncepciót készített, amelyek mindegyike üzlethelyiségek, hozzájuk tartozó kiszolgáló helyiségek, parkolók és néhány lakás kialakítását tartalmazza különböző méretekben. A majdani befektető ezekből választhat, de készíthet vagy készíttethet másfajta terveket is. Ami viszont kötelező érvényű, az az, hogy élelmiszerüzletnek márpedig lennie kell! Mindenki jól jár: a haszon a befektetőé, persze a kockázat is, a mi nyereségünk, hogy helyben tudunk bevásárolni, a tulajdonjog pedig az önkormányzaté, azaz a miénk, hiszen az önkormányzat végső soron mi vagyunk.

PSZR


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások