Kert

Publikálva július 6th, 2019 | által Hello_Soroksar

Kertünk dísze a hortenzia

A hortenzia szép és látványos növény, ami már nagyanyáink udvarain, kertjeiben is egész nyáron virágzott. Eredetileg Kelet-Ázsiában őshonos, ahol erdei aljnövényként él. Mára több ezer fajtáját nemesítették ki a kertészek, így formában és színben is hatalmas a választék.

Sajnos az tény, hogy a nemesített fajták sokkal igényesebbek lettek az utóbbi években, mint régen, de egy kis odafigyeléssel szép hortenzia nevelhető kertünkben. A hatalmas ernyő, buga vagy kerek virágokkal és páratlan színvilággal a kert kiemelkedő díszévé válhat, ha megfelelően gondozzuk.

Az első feladatot a hortenzia esetében a szülőföldje adja meg számunkra, ahol mint erdei aljnövény él, vagyis csak félárnyékos helyre szabad ültetni a növényt. A kertészetekben és virágboltokban fehér, kék, rózsaszín vagy épp piros színben is láthatók ezek a páratlan szépségű növények, ám ha megveszünk egy kék színű hortenziát, az sokak legnagyobb meglepetésére később csak fehér színű virágokat fog hajtani. A hortenziavirágok színét a föld pH-értéke, vagyis a savfoka határozza meg. A savanyú földben a virágok kék színben nyílnak, míg a meszes talajon a piros vagy rózsaszín virágok lesznek többségben, a semlegesen pedig a fehér virágú hortenzia a gyakori. Így ha szeretnénk tudni, milyen színű hortenziát várhatunk kertünkben, érdemes a talaj pH-értékét megmérni.

A növényt árnyékos, védett helyre ültessük, majd nyáron ne felejtsük el rendszeres öntözni. Ahhoz hogy a földje ne száradjon ki, érdemes mulccsal körbevenni a tövét.

A hortenzia kizárólag árnyékos és hűvös helyen érzi jól magát. Ne tegyük tűző napra vagy túl meleg helyre, mert gyorsan kipusztul. Az ideális hőmérséklet a 15-17 fok, és ne érje közvetlen napsütés a növényt. Áprilistól nyár végéig adjunk neki tápoldatot hetente egyszer. Ha azt látjuk, hogy a levelek barnulnak, száradnak, a virágok pedig kifakulnak, biztos, hogy túl sok a napfény a növény számára. Minden kertben akad egy olyan kis sarok vagy kertrész, ahol árnyékot tudunk biztosítani a hortenzia számára, ha máshol nem, egy nagy fa alá ültessük el, ahol a leveleit nem éri egész nap a tűző napsugár. Nyáron a maximum 25 fok az ideális a számára. Vízigényes növény, nyáron a nagy melegben sokszor még árnyékban is lekonyul szára, virága. Ilyenkor lehet napi kétszer – reggel és kora este – is öntözni. Ezt hamar meghálálja és másnapra kiegyenesedik.

Nagyon fontos tudni, hogy bármennyire csábítók a virágboltok polcain látható cserepes hortenziák, nem szobanövények! Csak akkor vegyük meg, ha van hová kiültetni. A cserépben nem tud megfelelően fejlődni, az a kis mennyiségű föld kevés neki, így nagyon hamar tönkremegy, és akkor már kiültetni sem lehet.

-D.


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások