Gyerekkuckó

Publikálva július 5th, 2019 | által Hello_Soroksar

Ió, ció… vakáció!

Már csak néhány nap van az iskolaszünetig, a kerületi óvodák pedig más-más időpontokban zárják be kapuikat a nyárra, így egyre többször vetődik fel a téma: mi lesz a nyáron? Hova lenne jó menni? Mit lenne jó csinálni a gyerekeknek vagy éppen velük közösen?

A papíralapú fénykép mintha egy kicsit kiment volna a divatból ebben a könnyen kattintós világban. Kár lenne, ha nélkülöznénk a papírképeket.

Vakációs album
Olyan más élmény egy előhívott fotó, mint egy kép a monitoron. És nem vész el, ha – bánatunkra – kimúlik a laptop. Korábbi nyarak képeit töltsük le a gépről, a telefonról és hívassuk elő akár attól az időtől, amikor még gyerek nélkül jártunk nyaralni és kölcsönsátorban aludtunk. Majd azokból az évekből is keressünk néhányat, amikor elindultunk a kis tipegőnkkel, ovisunkkal, az iskolásunkkal és testvéreikkel, vagy éppen otthon múlattuk a nyáridőt. Szinte minden évről akadhat valami emlékezetes! Ha mindezeket egy szépen feldíszített albumba rendezzük, máris megalapoztuk a család vakációs albumát, amelyben lesz hely az idei nyár emlékezetes pillanatainak és akár a következőknek is. Az album címlapjára saját ötleteink alapján nyarat idéző motívumokat rajzolhatunk, festhetünk, ragaszthatunk.

Helyet a nyárnak
Klassz, ha valaki a nyarat egy kis tereprendezéssel tudja kezdeni. Gyerekével együtt szelektálja a sulis dolgokat, megbeszéli, mi megy, mi marad, mi az, amit valakinek tovább lehetne adni. Kiürítjük az iskolatáskát, kidobjuk a mumifikálódott almát, vagy a száznapos kekszmorzsát. Az íróasztalon vagy a hűtőszekrényen az órarend helyett egy szép papíron a nyári tervező előre tudatja nemcsak a gyerekkel, de az egész családdal, hogy mikor lesz a nyári tábor, tanfolyam, mikor megyünk a nagyiékhoz, mikorra tervezünk pizsamapartit, kirándulást.
Pakolászunk, elpakolunk, hiszen más a felszerelés a vakáció alatt, mint a tanévben. Iskolatáska helyett hátizsák, üzenőfüzet helyett pl. nyári kalandnapló – így legalább az írásgyakorlást is mosolyogva kipipálhatjuk. Tankönyvek helyett mesekönyvek, kalandregények, rejtvények, kézműves füzetek. Persze vannak átfedések az eszközöket illetően, hiszen a tolltartó és minden, amit a rajz- és technikaórán az iskolában használtak a gyerekek, felhasználható a teljes vakáció alatt.

F. Csáki Orsolya


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások