Panoráma

Publikálva június 28th, 2019 | által Hello_Soroksar

Hol volt először gyermeknap?

Ha beütjük a Google keresőjébe a gyereknap szót, rengeteg oldalt találunk, ahol elmesélik, hogy az ünnep Törökországból indult útjára, de az apropóját első körben nem említik sehol. Annak felkutatása kicsivel hosszabb keresgélést igényel.

Április 23. fontos nap a Török Köztársaság életében. 1920-ban ezen a napon ült össze először a Török Nagy Nemzetgyűlés, hogy lefektesse egy független, szekuláris és modern köztársaság megalapításának szabályait. Ez a nap 1921 óta nemzeti ünnep. Mustafa Kemal Atatürk török katona és államférfi, a függetlenségi háború hőse, a modern Törökország megálmodója és első elnöke úgy tartotta, hogy „a haza a gyermekek védelmével kezdődik”, ezért kezdeményezte, hogy országának legnagyobb ünnepén a gyermekekről, a jövő várományosairól is meg kell emlékezni. 1927-től kezdődően április 23. a nemzeti függetlenség és a gyermekek napja. Ezen a napon a török gyerekek képviselőket küldenek a parlamentbe és más hivatalokba, ahol az őket érintő kérdéseket megtárgyalják. Az oktatási intézményekben nagyszabású ünnepségeket rendeznek, és mindenhol vidám, zenés fesztiválok várják a legkisebbeket. Hogy Atatürk mennyire a szívügyének tekintette a gyermekek védelmét, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nyolc gyermeket fogadott örökbe, és további kettőről gondoskodott. Nyolc fogadott gyermeke közül a legismertebb Sabiha Gökcen, a világ első berepülőpilótája, az ország ikonikus alakja, igazi szuperhős, aki az Isztambuli Repülős Múzeumban szobrot is kapott.

A gyermekek védelme nem maradt Törökország határain belül. Az ENSZ kezdeményezésére 1950 óta a világ számos országában megemlékeznek a gyermekekről, a jólétük érdekében folytatott küzdelmekről. Magyarországon 1931-től ünnepeljük a „a jövő várományosait”. Isten éltesse valamennyit itthon és az egész világon!

Forrás: tedeinturkey.com


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások