Panoráma

Publikálva június 28th, 2019 | által Hello_Soroksar

Az asszony, aki fejtörést okozott a történetíróknak

Hogy miért hallgatta el a kínai történetírás olyan sokáig az egyetlen kínai császárnő, Wu Zetian érdemeit, uralkodásának történelmi jelentőségét? A hivatalos verzió szerint a nő kegyetlenkedései miatt. A kételkedő rosszindulatú intrikák szerint viszont azért, mert nem tudták megemészteni, hogy egy nő kormányzása vezetett a kínai civilizáció legvirágzóbb korszakához.

Wu Zetian tizenhárom évesen, 638-ban került Taziong császár palotájába, ahol a császár egyik ágyasa lett. A fiatal, okos és becsvágyó lány azonban nemcsak a császárral létesített bizalmi kapcsolatot, hanem a császári cím várományosának, Gaozongnak, a császár fiának is ágyasa lett.

Az uralkodó halála után a szokásoknak megfelelően a nőt buddhista zárdába küldték, ám az új császár visszavitette őt a palotába. A palotába érve Wu Zetian első dolga volt, hogy vetélytársnőit eltávolítsa a császár közeléből. A beteges, gyengekezű uralkodónak a nő négy fiú­gyermeket és egy leányt szült, és ami a legfontosabb, intézte helyette az államügyeket. A palotában nem nézték jó szemmel a nő egyre növekvő befolyását, mire válaszképpen a császárné kegyetlenül levadászta ellenfeleit, még akkor is, ha saját rokona volt a cselszövő. A császár halála után uralkodói erényekkel nem igazán büszkélkedő fiait eltávolította a trónról, és hatvanöt évesen ő maga foglalta el azt. Wu Zetian a birodalmat igen hatékonyan kormányozta. Származástól függetlenül tehetséges embereket alkalmazott, és felgyorsította a kínai társadalom átalakulását azzal, hogy a hatalom a politikai és katonai arisztokrácia kezéből az írástudó földbirtokosokhoz, tudós hivatalnokok került. Wu Zetian császárnőnek, ha a palota szeretetét nem is, de a tiszteletét sikerült kiharcolnia.

forrás: wiki.konfuciuszintezet.hu


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások