Itthon

Publikálva június 24th, 2019 | által Hello_Soroksar

Rendhagyó irodalmi est a Táncsicsban

Zenés, rendhagyó irodalmi est. Hálás műfaj, de egyben nehéz is. Hálás, mert az előadó olyasmit nyújthat a közönségnek, ami szívügye, amit igazán fontosnak, szépnek tart, és nehéz, mert egyedül, és szinte eszköztelenül kell a hallgatóság érdeklődését fenntartania, legfeljebb csak egy-egy könyvbe kapaszkodhat. 2019. május 11-én Eperjes Károly Kossuth-díjas színész volt a Táncsics Mihály Művelődési Ház vendége, ahol az est során a művész humorral, életének hangos és csendes történeteivel, belső vívódásaival megfűszerezve a 20. század nagy istenkereső költőit idézte. Az est, felvonultatva a klasszikusokat, ismert és kevésbé ismert költeményeket, három nagy téma köré szerveződött, a szabad akarat, a megtérés és a lét végső értelme köré. Eperjes, szakítva a hagyományos előadásmóddal, nem elejétől a végéig mondta a verseket, hanem megállt egy-egy verssornál, szakasznál, és merészen „belegondolkodott”, vagy kétszer mondta el ugyanazt a verset, először átbeszélve, darabokra szedve, majd töretlenül az egészet.

Milyen volt ez a formabontó előadás? Jó. Nagyon is jó, kimozdította a hallgatóságot a komfortzónájából, mert a felismert valóság összeütközött kicsit a bennünket körülvevő világgal.


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások