Itthon

Publikálva június 19th, 2019 | által Hello_Soroksar

Tűnékenységek

Hányszor sétálunk el egy héten mi, soroksáriak a főtéren, a cukrászda és a biciklis fiúk szomszédságában megbúvó Galéria 13 mellett? Talán ötször? Talán egyszer? És hányszor jutott már eszünkbe, csak úgy bemenni? Pedig megérné. A hatalmas fakapu mögött igazi zöld oázis fogadja a látogatókat, a lépcsőn túl pedig Karajz Anna üvegműves és Németh Géza képzőművész munkái láthatók.

Különös nyelv a művészeté, mert valamilyen szinten mindannyian beszéljük. Hiába a szabadkozás, nem értek hozzá, nem tanultam, a tárgyak hatnak ránk, és ha akarjuk, ha nem, elindítanak bennünk csendet, emlékeket, érzeteket, érzelmeket, gondolatokat. Karajz Anna „fénnyel átitatott tárgyai tünékenyek, talányosak”. Üvegbe zárt levél és gömb, mintha ott állna az ember a világ kezdetén, ahol ezer év olyan, akár egy óra, és az anyag már emlékezik a tudatra. Németh Géza festményei, bár a művészetnek teljesen más ágát képviselik, mégis rokonságot mutatnak Karajz Anna alkotásaival. Németh Géza kompozícióit is átjárja a misztikum, a látomásosság, mintha a „táj és ember a szemünk láttára foszlana, illanna el valahová”, a semmibe. Nem véletlen, hogy Wehner Tibor a kiállítás megnyitóján Tűnékenységek címmel méltatta a két művész munkáját, utalva ezzel a dolgok megfoghatatlanságára.

Karajz Anna és Németh Gábor kiállítása június 14-ig látható a Galéria 13-ban. Megtekinthető csütörtökön és pénteken 14.00 órától 18.00 óráig.

Karajz Anna

1947-ben született Sárospatakon. Érettségi után a Hollóházi Porcelángyárban porcelánfestőként dolgozott, majd Budapesten az Iparművészeti Múzeumban működő műtárgymásoló műhelyben klasszikus habán kerámiákat készített. Ebben az időben kezdte foglalkoztatni az üveg mint az önkifejezés, az alkotói tevékenység alapanyaga.

Németh géza

1944-ben született Rákoshegyen. 1962-ben a Képzőművészeti Gimnáziumból ideológiai okokból eltanácsolták. 1982-ben megalakította az Ars Una Művészeti Alkotóközösséget, pár évre rá meghívták New Yorkba, ahol az Ariel Galéria tagja lett. Bejárta többek között Rómát, Moszkvát, Párizst, Bécset. 2012-től a Rearte Gallery, 2019-től a Galéria 13 tagja is.


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások