Közelkép

Publikálva június 19th, 2019 | által Hello_Soroksar

Kérdések és válaszok a Tündérkertben

Problémafelvető fórumot tartott a Kis-Duna Baráti Kör a Tündérkertben. Bese Ferenc független polgármesterjelölt – aki vendég is volt meg házigazda is, hiszen ő is a baráti kör tagja – a beszélgetés elején röviden felsorolta, melyek azok a kérdések, amelyeket szerinte sürgősen meg kell oldani Soroksáron. Szóba került a közlekedés, a járdák állapota, a közbiztonság, az illegális szemétlerakás, a Duna-part kihasználatlansága, a közösségi terek hiánya, az ifjúsági program, a tömegsport, minden olyan terület, amelynek egy polgármester számára beláthatónak kell lennie. Ám előrebocsátotta, hogy számtalan elképzelése ellenére abban hisz, hogy a kerület jövőjét közösen, a soroksári polgárokkal egyetértésben kell létrehozni. Választási programját is ennek megfelelve fogja kialakítani.

Közlekedés

Többen nehezményezték, hogy a kerületben mind a hosszanti, mind pedig a keresztirányú forgalom nehézkes, volt, aki egyenesen katasztrofálisnak nevezte. Nemcsak az autósoknak okoznak bosszúságot a dugók, a kötött pályák miatti hosszú várakozási idők, hanem az útvonalak melletti ingatlanok tulajdonosainak is – a zaj és a benzingőz miatt. Bese Ferenc úgy vélte, ez sürgős megoldást követel, már csak a hamarosan megépülő Budapest–Belgrád vasútvonal építése miatt is. A Vecsési utcai aluljáró megvalósítása halaszthatatlan.


Parkolás

Mindennapos élménye a kerület lakóinak, hogy napközben képtelenség megállni a városközpontban, mert a parkolóhelyeket az agglomerációból beáramló kocsik foglalják el az autótulajdonok
sokan innen aztán tömegközlekedéssel folytatják útjukat a belváros felé, ami dicséretes, viszont a helyiek nem tudnak orvoshoz menni, ügyet intézni az önkormányzatnál vagy bevásárolni. Áttekintve más külső kerületek intézkedéseit kell majd megoldást keresnünk erre – mondta a polgármesterjelölt.


Út-, járda-, csatornaépítés, vízelvezetés

Még mindig sok olyan utca van Soroksáron, amelynek nincs szilárd útburkolata. Ám mielőtt ezeket leaszfaltoznák, mindenképpen meg kell oldani a csapadékvíz és a szennyvíz elvezetését. Ez elsősorban a Molnár-szigetieket vagy a Duna melletti más településrészeket érinti. Bese Ferenc az egész kerületre kiterjedő járdafelújítási programot is szeretne végigvinni, elsősorban az idős, gyalogosan közlekedő emberek érdekében.

Közbiztonság

Az egyik felszólaló szerint elégtelen Soroksáron a rendőri jelenlét. Azt gondolja, hogy ez áll a fontossági sorrend legelső helyén, mert gyermekeinket, családtagjainkat sötétedés után is biztonságban szeretnénk tudni. A rendőrkapitányság megépítése évek óta csúszik – mondta Bese Ferenc. Ez az egyik olyan sarkalatos kérdés, amely feltétele annak, hogy elfogadja a kormánypártok támogatását is. Biztosítékot akar kapni arra, hogy a fideszes vezetésű Belügyminisztérium valóban teljesíti az ezzel kapcsolatos kötelezettségét, ami a személyzet és a járműpark bővülését is jelenti. Hősök tere A polgármesterjelölt emlékeztetett arra, hogy 2011-ben született meg a kerület városfejlesztési stratégiája, amelyben egyebek mellett az is olvasható, hogy jelen pillanatban nincs Soroksárnak egy fővárosi kerülethez méltó ellátási központja. Azóta sincs. Az üzletek sorra bezárnak. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy ezen változtatni kell, az önkormányzatnak is vannak vállalkozásösztönző eszközei, amellyel, ha lehetőséget kap rá, Bese élni fog. Felvetődött továbbá, hogy a Hősök terét hosszú távon egybe kellene nyitni a vasúttól a Duna-partig, amit nem vág keresztbe sem a HÉV, sem a Grassalkovich út. Sétánnyal, üzletekkel, kávézóval, étteremmel funkcionális, élettel teli városközponttá kellene fejleszteni. Ez több cikluson átívelő projekt, amelyhez kormányzati és fővárosi segítségre van szükség, meg európai uniós pályázatokra. Ám a víziót fenn kell tartani, és ha lehetőséget kap rá, azonnal el is kezdi a lobbizást.


Duna-Part

A témát élénk érdeklődés kísérte, a fórumon sokan voltak jelen olyanok, akik valamilyen módon érintettek. Egy csoda van a kezünkben – indított Bese Ferenc, ám ezt a csodát egyáltalán nem használjuk ki. Hozzátette, hogy a Tündérkert jól haladó beruházás, ugyanakkor sok minden hiányzik, a kiság rendbetétele például évek óta várat magára. A probléma rendkívül bonyolult, és vízügyi szakemberek véleményére támaszkodva úgy véli, hogy nem csak a kotrás lehet megoldás. A helyzetet bonyolítja, hogy a terület Natura 2000 védelem alatt áll. Elsőként a Molnár-szigetre vezető híd áteresztő képességét kell megnövelni, hogy a folyó tisztulni tudjon. Egy a Molnár-szigeten élő hölgy felvetette, valamit tenni kellene annak érdekében, hogy a nem vízparti telektulajdonosok is vízre tudjanak szállni. Az a tapasztalata, hogy a vízpartiak nem engedik használni a stégeiket. Bese Ferenc elmondta, hogy a jogszabály szerint ha a tulajdonos nem tartózkodik rajta, akkor más használhatja a stéget. A megoldás azonban szerinte nem a békétlenség szítása, hanem egy vízi centrum építése, amit minden akár itt lakó, akár idelátogató evezős, kajakos, kenus használhat. Az önkormányzat tulajdonában lévő 20 hektáros szigetcsücsök erre alkalmas terület lehet, most kihasználatlan. Kifejezett tetszést aratott a polgármesterjelölt azon elképzelése, hogy a tervezésre pályázatot írna ki az építészmérnök-hallgatók számára, vagy felajánlaná diplomamunkának. Minden bizonynyal születne néhány olyan terv, amelyet tovább lehetne gondolni, meg lehet vizsgálni a megvalósíthatóságát.


Fiatalok

A fórumon a huszonéves korosztály is képviseltette magát. Egyikük, egy újtelepi fiatalember elmondta, hogy neki voltaképpen a Kis-Duna nem sokat jelent, mint ahogy a futballpálya sem, pedig szereti a focit. A városközpontban sem sokszor járt életében, ennek pedig a közlekedés lehetetlensége az egyértelmű oka. Úgy látja, hogy az Újtelepen élő emberek többsége így van ezzel. A busz ritkán jár, bicikliút híján
a kerékpáros-közlekedés veszélyes, sötétedés után gyalog sem szívesen járkál az ember a két településrész között. Bese Ferenc szerint sincs az rendben, hogy az újtelepiekben nincs vagy gyenge a soroksári identitás. Bármilyen nehéz lesz, a közlekedésen mindenképpen javítani kell. Lehetetlen állapot, hogy a 135-ös busz óránként jár, első feladatai között lesz, hogy a BKK-nál lobbizzon a járatsűrítésért. A Péteri-majorban élők érdekében pedig azért, hogy az 54-es buszt meghosszabbítsák a Víztoronyig, hiszen ott a kiépített végállomás, nem kell nagy ráfordítás, hogy 1 kilométerrel tovább jöjjön a busz. A Szentlőrinci úttal párhuzamos kerékpárút terveit már látta, tudomása szerint forrás is van rá. További kérdés volt, hogy mit csináljanak a fiatalok Soroksáron, ha nincsenek olyan közösségi terek, ahol összejöhetnének, leülhetnének randizni, beszélgetni, kávézni, sörözni. Válaszként elhangzott, hogy az önkormányzat nem létesíthet kávéházat, éttermet vagy sörözőt, ám a kiszámítható adó- és jogszabályi környezettel ösztönözheti létrejöttüket. Soroksár ifjúsági koncepciójában egyébként szerepel egy internetkávézó, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az ne csak papíron maradjon. Az Újtelepen lévő, úgynevezett Drakula házat is közösségi tartalommal kell megtölteni. A Galéria mellett épülő vendéglátóhely tulajdonosával beszélt már, ha polgármester lesz, a törvényes keretek között neki is minden támogatást megad majd, hogy mielőbb megnyithasson az étterem és kávézó.

Sport

Ugyancsak a fiatalok vetették fel, hogy a Szentlőrinci úti Sportcsarnok egyáltalán nem szolgálja a tömegsport ügyét, mert azt főképpen profi sportcsapatok használják, azok sem helyiek. A polgármesterjelölt egyetértett abban, hogy az intézmény nem elégíti ki a soroksári fiatalok, egyáltalán az itt lakók sportolási igényeit, ám az önkormányzatnak bevételt jelent. Szerinte ebben egészséges arányt kell teremteni, de az is tény, hogy iskolai testnevelésre, tömegsportra és versenysportra egyetlen fedett csarnok nem elegendő. Az ő elképzelése egy munkacsarnok építése, amire a Magyar Kézilabda Szövetség segítségével reális lehetőség van. Ez mind a tömegsportra, mind pedig a versenysportra kétszer annyi lehetőséget biztosítana.


szemétlerakás, zöldhulladék

Többen is nehezményezték, hogy illegálisan lerakott szeméthalmok közelében kénytelenek élni, és jelezték a zöldhulladék elszállításával kapcsolatos anomáliákat. Kamerafelvételek, a szemétből kihúzott íratok, borítékok bizonyítják, hogy túlnyomórészt más kerületekből, más településekről hozzák ide a szemetet. A jogszabályváltozás már folyamatban van, az illegális hulladéklerakás szabálysértésből hamarosan bűncselekménnyé válik, és 1-től 4 évig tartó szabadságvesztéssel sújtható. Ez mindenképpen változtat majd a helyzeten. A zöldhulladék elszállítása az önkormányzat feladata, nyilvánvaló, hogy a mostani zsákos megoldás elégtelen. Tervei között szerepel egy zöldhulladékudvar létesítése, ahol a levágott ágakat, bokrokat komposztálni, illetve újrahasznosítani lehet.


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások