Kert

Publikálva május 1st, 2019 | által Hello_Soroksar

Tavasz, jó idő – kert

A tavasz és a jó idő beköszöntével sokan szinte kiköltöznek a kertbe. A szebbnél szebb zöldek és színpompás virágok nemcsak szemkápráztatóak, a lelkünknek is feltöltődést nyújtanak a hosszú, hideg napok után. A kertészkedést soha nem késő elkezdeni és érdemes is, a növények meghálálják a törődést.

A májusi időszakban számos színes virág nyílik, üde színfoltot biztosítva a kerteknek. Nem árt tudni azonban, melyik kedvenc mire vágyik.

Pünkösdi rózsa: Virágzási ideje miatt kapta a pünkösdi rózsa nevet, májustól júniusig virít. A színes, gyakran illatos növény frissessége, üdesége a lélek megújulását, a kert kiteljesedését jelképezi. Kedvelt kerti növény, de a Zengő oldalában vadon is pompázik. Kínában kb. 2000 évvel ezelőtt már gyógynövényként termesztették. Európában a kora középkorban terjedt el gyógy- és dísznövényként. Fontos tudni, hogy minden része mérgező, ezért otthoni gyógyászati felhasználása nem javasolt. Napsütéses helyet igényel. Legalább fél napig érje a napsütés, egyébként a virágzása elmarad. Tápanyagban gazdag, agyagos vagy vályogos talajban fejlődik a legjobban. Enyhén savanyú vagy semleges kémhatású talajt igényel. A homokos talajt komposzttal lehet felturbózni. Nedvességkedvelő növény, meghálálja az öntözést.

Orgona: A közönséges orgona, vagy más néven májusi orgona az olajfafélék családjába tartozik. A Balkán-félszigeten őshonos fajt először a törökök ültették kertekbe, tőlük került a keresztény Európába. Török nevéből (leylak) származik a magyarban (és sok más európai nyelvben) a lila szín neve is. Időről időre elengedhetetlen a metszése ahhoz, hogy egészséges maradjon és esztétikus látványt nyújtson. Az orgona 3–4 méter magas cserje, de metszéssel alacsony törzsű fává is nevelhető. Gyökérzete a talajban sekélyen helyezkedik el. Bár megél a gyengébb minőségű helyeken is, legjobban a tápanyagban gazdag, meszes, mélyrétegű, agyagos talajokat kedveli. Hideg talajon nem érzi jól magát. Napos, meleg fekvésű helyre ültessük. Ott is jól fejlődik, ahol csak néhány órán át érik a napsugarak.

Gyöngyvirág: A gyöngyvirágot ültethetjük évelő virágágyásba, fenyőfa vagy más fa és bokrok alá vagy az erkélyre egy nagyobb dézsába, árnyékos helyre. A gyöngyvirág a spárgafélék családjának tagja. Gyönyörű hófehér virágával díszíti kertünket, és az illatfelhő, ami körüllengi, már messziről érződik. Árnyékos kertrészben, ahol más növény már nem él meg, fák és bokrok alatt, a gyöngyvirág szépen fejlődik és szaporodik. A növény levelei szép élénk zöldek, mindig kettesével vagy hármasával állnak, amelyek közül kiemelkedik a fürtös fehér virágzat. A gyöngyvirág gumóit február-márciusban vagy szeptemberben is ültethetjük, a virágzási idő április vagy május. Ennek a növénynek az év nagy részében árnyékra van szüksége, azonban tömeges virágzásával a legeldugottabb sarokban sem marad észrevétlen. Nem igényel különösebb törődést, humuszban gazdag, nyirkos talajon érzi jól magát.


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások