Irodalom

Publikálva május 1st, 2019 | által Hello_Soroksar

Száraz Miklós György: Sába királynője

A macska bámulatos állat. Éjjel is lát, sárgán világít a szeme, és te jössz zavarba, ha farkasszemet nézel vele. Rudyard Kipling, a Dzsungel könyve Nobel-díjas írója szerint egyetlen állat, még Bagira, a fekete párduc sem képes állni az ember tekintetét. Lehet, hogy igaza van, és a bölcs Bagira nem állja az ember tekintetét, de egy közönséges magyar falusi macska addig bámul unottan a szemedbe, amíg előbb égni kezd, aztán könnybe borul, végül kiszárad és elfonnyad a szemgolyód.

A macska gyanús állat. Éjjel tekereg, amikor minden rendes ember – a gaz színészeket, a vérbajos költőket, a nyomorult pékeket meg a lusta éjjeliőröket leszámítva – alszik az ágyában, és csak olyan obskúrus lények kószálnak szabadon, mint az éjjeli baglyok, a vérszívó denevérek, az éjszakai pillangók és a sompolygó rókák. A macska olyan nesztelenül közelít, hogy csak akkor veszed észre, amikor már a fotelodban ül. A macska titokzatos állat, gödröt ás, belecsinál, majd kisebb ceremónia keretében sírhalmot emel fölé. Az ókori egyiptomiak annyira rettegtek tőle, hogy kikiáltották szent állatuknak. Japánban bezárták őket a szent templomokba, hogy felfalják a szent tekercsekkel táplálkozó szent egereket.

A macska ijesztő lény: babonás emberek szerint nem eldöntött kérdés, hogy a macskából lesz a boszorkány vagy a boszorkányból lesz a macska. Számos macskával kapcsolatos ostoba babona ma is él. Az egyik szerint azért kuporodik az alvó ember mellére, hogy megszámolja a szívdobogását. Értelmes ember ebben nem hisz. A macskát nem érdekli a szívverés, egyszerűen ki akarja szívni az alvó ember lélegzetét, hogy megölje, azután megfürödjön a vérében. Tanulatlan angol tengerészek gyakran még ma is fekete macskát tartanak a fedélzeten, hogy a vihar elkerülje a hajójukat.

A macska rendkívül szenzibilis és okos állat, például pontosan tudja, hogy a májkrémes dobozban májkrém, a tőkehalmájas dobozban tőkehalmáj van. Elfogult macskaimádók állítják, hogy létezik macska, amelyik használni tudja a tekerős konzervnyitót.

A macska magányos vadász, mert irigyli a többiektől a kövér egereket. A kutya falkában vadászik, pedig még irigyebb. Ki érti az állatokat?

Az álmoskönyvek szerint holdtalan, vaksötét éjjel koromfekete macskát látni – nos, nem fogják kitalálni – nem lehet. Holdtalan, vaksötét éjjel ugyanis a koromfekete macska láthatatlanná válik.

Ha álmodban emberi nyelven szól hozzád a macskád, azonnal fordulj elmeorvosodhoz és gyógyszerészedhez. Ha ébren tapasztalod ugyanezt: meggazdagodtál! A magyarországi és erdélyi vándorcigányok valaha úgy hitték, hogy a gonosz ember lelke fekete macskaként kószál a havasokon.

A világ leghíresebb macskái: 1 – Félix, az űrmacska, 2 – Grimalkin, a baljós jós Nostradamus kandúrja, 3 – Sába királynője. Utóbbit kevesen ismerik, mert ő a szomszédomban élt, Lili néninél. Fekete kölyökmacska volt, a kutyáktól csöppet sem tartott, és néhány hónaposan már az ötödik emeleti függőfolyosó korlátjai közt kifeszített ruhaszárító kötélen mutatta be lélegzetelállító produkcióit. Ha felkeltette valami a kíváncsiságát, nem ismert lehetetlent, a kulcslyukon is bemászott. És mert állandóan kíváncsi volt, házunk lakói közül sokan nem szerették. Előfordult, hogy valamelyik lakás gyermekszobájában a bölcsőben szendergő baba világló arcocskáján gömbölyödött össze, máskor konyhaablakokon surrant be, és hol a karácsonyi pulykát, hol a sült keszegeket kóstolta meg. Egy szép tavaszi napon feltűnt, hogy egy ideje már nem láttam őt. Halála méltatlan volt életéhez: Lili néni – megelégelve a ház lakóinak szemrehányásait – elaltattatta. Alig egyéves volt.


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások