Gyerekkuckó

Publikálva május 1st, 2019 | által Hello_Soroksar

Hol van a kincs?

Kacsintva csalogat a jó idő! Kint létre, mozgásra, az éledő természet felfedezésére. Kicsiket, nagyokat és a legkisebbeket is, hosszabb-rövidebb sétákkal, kismotoros-futóbiciklis-nagybicajos kerekezésekkel, kirándulásokkal. Szinte minden sejtünk kívánja a fényt, a levegőt és a mozgást, mert testnek és léleknek nincs üdítőbb élmény, mint egy jókedvű kintlét. A kinti mozgás nem csupán örömteli kikapcsolódás, de az egyik legkönnyebben kivitelezhető immunerősítés, amivel minden korosztály búcsút inthet a tavaszi fáradtságnak. Járkálni, csatangolni, sétafikálni, barangolni, felfedezni, kincskeresni, kóricálni, bandukolni, karikázni, kerekezni, repeszteni, csavarogni, már a nevükben is élményt, mókát, izgalmas együtt létet ígérnek.

Egy biciklizést, kirándulást, vagy hosszabbra tervezett környékbeli sétát is alakíthatunk kincskereső játékká.

Első lépés A gyerekek korának megfelelően válaszuk ki, és térképezzük fel a helyet, ahol a kincseket majd elrejthetjük. A kiválasztás során győződjünk meg arról, hogy a játék során a gyerekekre nem leselkedik semmiféle veszély. Például egy rozsdás drót, vagy egy balesetveszélyes gödör. A hely kiválasztása nagyszerű lehetőség lehet arra, hogy a nagyszülőkkel közös sétát tegyünk, vagy bevonjuk apát is a játékba.

Második lépés: A gyerekekkel közösen készítsük el a kincseket, ügyelve az anyagválasztásra, ha a kincsek véletlenül nem kerülnek begyűjtésre, ott maradva, se tegyenek kárt a természetben. A közös festés, bütykölés során a készülődés jóleső izgalmain túl, a gyerekek megjegyezhetik, milyen kincseket is kell majd keresniük.

A kavicsfestéssel változatos, színes, és környezetkímélő kincseket alkothatunk.
A játék menete: A feltérképezett terepen rejtsük el a kincseket. Biztos, ami biztos, érdemes felírni magunknak, hová is rejtettük a kincset, mert kiderülhet, hogy még mi magunk sem találjuk. Ha ezzel megvagyunk, akkor indulhat a játék. A kincskeresést egy beavatott játékmester, – nagyik, nagytestvérek – segíthetik azzal, hogy a rejtekhely közelében „Kincs a láthatáron!” felkiáltással alaposabb kutatásra biztatják a gyerkőcöket. Micsoda öröm, ha előkerül valami! Azt gyorsan bele is rakhatjuk a kincses kosárba, zsákba.

A nagycsoportos, kisiskolás korosztály már önmagának is elrejtheti a kincseket. Rövidebb bicikli vagy gyalogtúrák alkalmával menetben elrejtik, jövetben felkutatják a kincseket. Az erdő, a liget megőrzi a kincseket és utunk fordultával visszakapjuk őket. Amit mégsem? Azt fogjuk a mókusokra!

A harapnivaló és az innivaló mellé sosem árt, ha kis versikét, mondókát is teszünk a tarisznyába. Gryllus Vilmos egyik biciklizős versikéjét kincskészítés közben a legkisebbek is könnyedén megtanulhatják.

F. Csáki Orsolya

Gryllus Vilmos
Biciklizős dal

Bicikli, bicikli, de gurul a bicikli.
Bicikli, bicikli, de forog a bicikli.

Le a völgybe kanyarog,
mint a szélvész, úgy robog.

Bicikli, bicikli, de rohan a bicikli.
Bicikli, bicikli, de suhan a bicikli.

Bicikli, bicikli, de rohan a bicikli.
Bicikli, bicikli, de suhan a bicikli.

Fölfelé de meredek,
lassulnak a kerekek.

Bicikli, bicikli, nyekereg a bicikli.
Bicikli, bicikli, vánszorog a bicikli.

Az utolsó kaptató, aztán jön a bukkanó.

Bicikli, bicikli, de gurul a bicikli.
Bicikli, bicikli, de forog a bicikli.


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások