Kukta

Publikálva május 1st, 2019 | által Hello_Soroksar

Finom ételek paradicsomból

A paradicsom őshazája Dél-Amerika, Európában a 17. században kezdték termeszteni. Finom, lédús zöldség. Tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, megtisztítja a szervezetet, segít a regenerálódásban. Nemcsak fogyasztva, hanem külsőleg is kiváló a bőrünknek, különböző pakolások formájában, sőt számos kozmetikum összetételében megtalálható. Az érett paradicsom lédús, húsos bogyótermése tápanyagokban gazdag. Szénhidráttartalmának több mint a fele glükóz (szőlőcukor) és fruktóz (gyümölcscukor). Népszerűsége annak is köszönhető, hogy rendkívül zamatos, sokoldalúan felhasználható, és nem elhanyagolható a vitamintartalma sem: karotinban, B1-, B2- és C-vitaminban gazdag, az ásványi anyagok közül pedig a kálium bőséges forrása. Emellett alacsony kalóriatartalma sem elhanyagolható. A friss paradicsom élénkpiros, fényes, rugalmas, a szára élénkzöld, a gyorsan érlelt paradicsomnak azonban túl feszes a bőre, nincs illata, színe foltosan piros.

A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Segíti az emésztést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot. Háziasszonyoknak azt sem árt tudni, hogy a fagyasztással tartósított paradicsom tápértéke a friss paradicsoméval azonos. Külsőleg (például arcpakolásként) alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH-értékét, kiváló hatású a zsíros, pattanásos bőrre. Fokozza a bőr hidratáltságát, rugalmasságát, biológiailag aktív hatóanyagai élénkítik anyagcseréjét, frissítik, fiatalítják a bőrt.

Paradicsomleves

Hozzávalók: 35 dkg sűrített paradicsom, 1 ek liszt, 2 ek olaj, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, cukor, só.

Elkészítés: A lisztből és olajból világos rántást készítünk, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Elkeverjük, felöntjük 2 l vízzel, ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk. Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk az egyben hagyott vöröshagymát, majd felforraljuk. Ha simább levesre vágyunk, akkor botmixerrel pürésítsük. Tálalás előtt bazsalikomlevelekkel díszíthetjük, ízlés szerint.

Paradicsomos tészta

Hozzávalók: 30 dkg tészta, 10 dkg jó minőségű sonka, 10 dkg koktélparadicsom, 5 dkg parmezán, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kis konzerv sűrített paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, só, olaj.

Elkészítés: A tésztát bő, enyhén sós vízbe feltesszük főni. A sonkát és a hagymát felkockázzuk, a paradicsomokat negyedeljük. Egy serpenyőben vékony olajon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a sonkát, és pirítsuk ropogósra. Amikor elérte ezt az állapotot, adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, a tészta főzővizéből pedig adjunk hozzá pár – négy-öt – kanállal, hogy ne legyen túl sűrű, de arra figyeljünk, hogy túl híg se legyen. Ha már szószos állagú, reszeljük bele a fokhagymát, és ízesítsük ízlésünknek megfelelően borssal. A tésztát szűrjük le, majd keverjük a szószhoz, párszor forgassuk át az egészet, keverjük hozzá a paradicsomokat. Tálaláskor reszeljünk rá friss parmezánt.

Paradicsomos stangli

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1 dl tejföl, 8-10 db olajban pácolt, szárított paradicsom (készen kapható), 1 db tojás, 10 dkg reszelt sajt (a fele füstölt), só, a tetejére szezámmag.

Elkészítés: A leveles tésztát kitekerjük, a tejfölben elkeverjük a tojást, megsózzuk ízlés szerint és megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Az egyik felét gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a feldarabolt paradicsomokat. A másik felét ráhajtjuk, és a tésztát kissé lenyomkodjuk, majd éles késsel kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat egyenként megcsavargatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt piros-ropogósra sütjük.


A szerzőről



Vissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások