Finom ételek paradicsomból
A paradicsom őshazája Dél-Amerika, Európában a 17. században kezdték termeszteni. Finom, lédús zöldség. Tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, megtisztítja a szervezetet, segít a regenerálódásban. Nemcsak fogyasztva, hanem külsőleg is kiváló a bőrünknek, különböző pakolások formájában, sőt számos kozmetikum összetételében megtalálható. Az érett paradicsom lédús, húsos bogyótermése tápanyagokban gazdag. Szénhidráttartalmának több mint a fele glükóz (szőlőcukor) és fruktóz (gyümölcscukor). Népszerűsége annak is köszönhető, hogy rendkívül zamatos, sokoldalúan felhasználható, és nem elhanyagolható a vitamintartalma sem: karotinban, B1-, B2- és C-vitaminban gazdag, az ásványi anyagok közül pedig a kálium bőséges forrása. Emellett alacsony kalóriatartalma sem elhanyagolható. A friss paradicsom élénkpiros, fényes, rugalmas, a szára élénkzöld, a gyorsan érlelt paradicsomnak azonban túl feszes a bőre, nincs illata, színe foltosan piros.
A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Segíti az emésztést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot. Háziasszonyoknak azt sem árt tudni, hogy a fagyasztással tartósított paradicsom tápértéke a friss paradicsoméval azonos. Külsőleg (például arcpakolásként) alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH-értékét, kiváló hatású a zsíros, pattanásos bőrre. Fokozza a bőr hidratáltságát, rugalmasságát, biológiailag aktív hatóanyagai élénkítik anyagcseréjét, frissítik, fiatalítják a bőrt.
Paradicsomleves
Hozzávalók: 35 dkg sűrített paradicsom, 1 ek liszt, 2 ek olaj, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, cukor, só.
Elkészítés: A lisztből és olajból világos rántást készítünk, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Elkeverjük, felöntjük 2 l vízzel, ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk. Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk az egyben hagyott vöröshagymát, majd felforraljuk. Ha simább levesre vágyunk, akkor botmixerrel pürésítsük. Tálalás előtt bazsalikomlevelekkel díszíthetjük, ízlés szerint.

Paradicsomos tészta
Hozzávalók: 30 dkg tészta, 10 dkg jó minőségű sonka, 10 dkg koktélparadicsom, 5 dkg parmezán, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kis konzerv sűrített paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, só, olaj.
Elkészítés: A tésztát bő, enyhén sós vízbe feltesszük főni. A sonkát és a hagymát felkockázzuk, a paradicsomokat negyedeljük. Egy serpenyőben vékony olajon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a sonkát, és pirítsuk ropogósra. Amikor elérte ezt az állapotot, adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, a tészta főzővizéből pedig adjunk hozzá pár – négy-öt – kanállal, hogy ne legyen túl sűrű, de arra figyeljünk, hogy túl híg se legyen. Ha már szószos állagú, reszeljük bele a fokhagymát, és ízesítsük ízlésünknek megfelelően borssal. A tésztát szűrjük le, majd keverjük a szószhoz, párszor forgassuk át az egészet, keverjük hozzá a paradicsomokat. Tálaláskor reszeljünk rá friss parmezánt.
Paradicsomos stangli
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1 dl tejföl, 8-10 db olajban pácolt, szárított paradicsom (készen kapható), 1 db tojás, 10 dkg reszelt sajt (a fele füstölt), só, a tetejére szezámmag.
Elkészítés: A leveles tésztát kitekerjük, a tejfölben elkeverjük a tojást, megsózzuk ízlés szerint és megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Az egyik felét gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a feldarabolt paradicsomokat. A másik felét ráhajtjuk, és a tésztát kissé lenyomkodjuk, majd éles késsel kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat egyenként megcsavargatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt piros-ropogósra sütjük.