Panoráma

Publikálva május 1st, 2019 | által Hello_Soroksar

Budapest legegészségesebb utcája a IX. kerületben található

A járókelő.blog.hu-n jelent meg a hír, miszerint Budapest legegészségesebb utcája a IX. kerületi Tompa utca. Mitől lehet egészséges egy utca? Milyen szempontok alapján lehet az egyik utcát egészségesnek mondani, a másikat pedig egészségtelennek? A városi közterületek, az utcák értékelésére alkalmas szempontrendszert tanulmánykötetében a brit Lucy Sandres dolgozta ki, azzal a céllal, hogy a várostervezés során vegyék figyelembe a lakosság egészségének megőrzését is. Olyan tényezőkre kívánta felhívni a városatyák, a várostervezők figyelmét, mint a zaj, a levegő tisztasága, a biztonságérzet, a mozgás, és annak fontosságára, hogy épített tereink találkozzanak a legalapvetőbb szükségleteinkkel.
A Járókelő alapítója, Le Marietta egy évvel ezelőtt találkozott Lucy Saundersszel és megállapodtak abban, hogy a szempontokat magyar viszonylatban is fontos lenne alkalmazni.
A tíz látható szempont: tiszta levegő, mindenki otthon érzi magát, egyszerű átkelni az úttesten, vannak árnyékos és védett helyek, van hol félreállni és megpihenni, nem túl hangos, az emberek szívesen sétálnak és bicikliznek, az emberek biztonságban érzik magukat, van mit látni és csinálni, az emberek jól érzik magukat.


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások