Panoráma

Publikálva május 1st, 2019 | által Hello_Soroksar

A vastrón esete a mesterséges intelligenciával

A világ harci lázban ég, befejező évadához érkezett a Georg R.R. Martin regénysorozatából készült tévésorozat, a Trónok harca. Ki éli túl a nagy háborút? A történet végén melyik szereplő ülhet a vastrónra? Az HBO saját készítésű, nagysikerű fantasyja a müncheni műegyetem diákjait

(Technische Universität München) sem hagyta hidegen. Az egyetem egyik csapata adatelemzéssel próbálta megjósolni, hogy a Trónok harca utolsó évadában kinek milyen esélyei vannak a túlélésre. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy véletlenszerűen érkezik a halál a szereplőkért, vagy csak azokhoz a kiválasztottakhoz kopogtat, akik hasonló tulajdonságokkal, adottságokkal bírnak. Megközelítőleg kétezer karaktert elemeztek többek között olyan szempontok szerint, mint az életkor, a szereplők neme, a szövetségesek száma, az uralkodó házak túlélési esélyei. Például ha valaki a Baratheon-házba született, akkor 5 százalékkal nagyobb eséllyel hal meg, mint bármelyik másik ház leszármazottja, míg a Lannister név 45 százalékkal növeli a túlélési esélyeket.


A kapott adatokat az egyetem csapata mesterséges intelligenciával elemezte ki, eszerint a legnagyobb esélyes a túlélésre Daenerys Targaryen van. Őt követi Tyrion Lannister, a harmadik szerencsés pedig Varys lehet.
Bronn, Gregor Clegane és Sansa Stark már korántsem olyan szerencsés, a mesterséges intelligencia szerint hármójuknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy nem élik túl a nagy háborút. Kíváncsian várjuk az igazság pillanatát, vajon egy mesterséges intelligencia ki tudja-e számítani a forgatókönyvírók lépéseit?


A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor bencései között is akadnak Trónok harca rajongók, akik szintén megtippelték a harcok kimenetelét. A szerzetesek a facebook-oldalukon osztották meg, hogy szerintük melyik szereplő fogja túlélni a harcokat. Esélyesként Samvell Tarlyt jelölték meg.


A szerzőrőlVissza a tetejére ↑
  • A szerkesztő

    Tegyük most félre a pártszimpátiánkat, és emlékezzünk vissza a Fidesz 2002-es választási szlogenére, ami így hangzott: A jövő elkezdődött. Miért volt annyira jó ez a plakát, ez a pusztába kiáltott szó? (A szlogen kelta kifejezés, jelentése pusztába kiáltott szó – a szerk.) Nemcsak azért, mert energikus és majd szétveti a bizakodás, az optimizmus, és mindenki azt gondol bele, amit akar, hanem mert az üzenete sem éppen utolsó. „Amit ma megértünk, felfogunk, elhatározunk vagy teszünk, attól nemzedékek jövője függ”, hiszen mindig az eljövendő nemzedék aratja le a jelen terméseit, mint ahogyan a múlt vetéseit a jelenkor takarítja be.      Tovább…

  • Archívum

  • Legutóbbi hozzászólások